Jump to content
solabc16

H/W Transcoding on Evansport (DS415play/DS214play) Machines

Recommended Posts

sonny_life

I came up with another request. It will be nice too, if you add a message if another user are currently transcoding and it's not available for you. For example if another user is watching a video via Emby with transcoding and I try to watch via Emby the same or another video with transcoding it will stuck on loading for ages. I have to push browser back button and refresh. If I try to transcode a video with DS Video in the same time, a message will occur that another user is currently transcoding and it's not available.

I hope this helps.

Regards,

Share this post


Link to post
Share on other sites
Luke

Yes it's not a bad idea.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Luke

Hello Luke,

I sent you the logs. An error message and back button for not playing the dts audio will be very nice for now.

Regards,

 

 

Thanks. If you want to try the next beta that would be helpful. Thanks.

Share this post


Link to post
Share on other sites
sonny_life

Thanks. If you want to try the next beta that would be helpful. Thanks.

No problem, let me know when it's available for test.

Share this post


Link to post
Share on other sites
solabc16

Hello James,

I have the same issues with DTS audio as xxJonoxx with emby server and ffmpeg set to version 0.0.0. Is there any progress for workaround in this direction?

In Video Station when I try to open a video files with DTS audio it says that the audio format is not supported. When I try to do the same thing with emby server the screen freezes in loading and nothing happens. Perhaps it will be a good idea to be implemented some kind of error message and back button, because I have manually to press browser back button and then refresh the server's content.

Thanks,

 

Hello @@sonny_life

 

Thanks for getting in touch, the underlying challenge stems from what I briefly mention in this post https://emby.media/community/index.php?/topic/43282-hw-transcoding-on-evansport-ds415playds214play-machines/?p=443715.

 

So to a large extent it is a best endeavours implementation to take advantage of the h/w transcoding that is available, as we're constrained by what's available as part of the DSM release.

 

I'm sure there are a few things we could do to make it a little cleaner, so I'll take a look at your logs and see if we can default back to the up to date version of FFmpeg in the cases where the Synology version lacks supports for the media.

 

    i.e. you'll get h/w supported transcoding when possible, and seamlessly default back to s/w transcoding in all other cases. 

 

As discussed, it's a quirk of this specific model and Synology's decision on what customisations to commit/not commit back to the FFmpeg project.

 

Best

- James

Edited by solabc16

Share this post


Link to post
Share on other sites
sonny_life

Hello @@sonny_life

 

Thanks for getting in touch, the underlying challenge stems from what I briefly mention in this post https://emby.media/community/index.php?/topic/43282-hw-transcoding-on-evansport-ds415playds214play-machines/?p=443715.

 

So to a large extent it is a best endeavours implementation to take advantage of the h/w transcoding that is available, as we're constrained by what's available as part of the DSM release.

 

I'm sure there are a few things we could do to make it a little cleaner, so I'll take a look at your logs and see if we can default back to the up to date version of FFmpeg in the cases where the Synology version lacks supports for the media.

 

    i.e. you'll get h/w supported transcoding when possible, and seamlessly default back to s/w transcoding in all other cases. 

 

As discussed, it's a quirk of this specific model and Synology's decision on what customisations to commit/not commit back to the FFmpeg project.

 

Best

- James

Hello James,

Thanks for your message. I understand that this is not an easy task, so I'm grateful from your work so far. A simple messages that "DTS audio format is not supported" and "another user is currently transcoding video and your NAS only support one video stream for transcoding at a time" will be great update for all users that are using this hardware transcoding feature on our NASes.

Thanks in advance.

Best,

Edited by sonny_life

Share this post


Link to post
Share on other sites
Luke

Thanks for the feedback.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Strudo76

Are these steps required for the DS216PLAY also, or different steps, or will that device "just work", or will that device not work at all? I'm sonsidering upgrading to that device with either a KODI box, or Pi3 running KODI. The Pi3 doesn't do hardware h265 though, so I want to ensure the 216PLAY will be suitable before I go that route.

 

Possibly I'll also add a HDHomerun device for FTA recording, though I'm in Australia so I'm not sure how smooth that will pan out.

 

My WMC died yesterday, so I'm putting together options as how to replace it.

 

Thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites
Luke

How does WMC die?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Strudo76

How does WMC die?

The power supply in the PC it was running on just stopped mid movie. I'd been considering retiring it anyway since it's pretty old hardware (Q6600), and the case it's in is an inconvenient size and shape to place in my cabinets. Without replacing the PSU, I won't know if any other hardware is damaged as well.

 

Most likely I'll just borrow a PSU and see if all the hardware survived, but figured I'd take this opportunity to look at other options.

 

EDIT: I have another post here where I've been looking for opinions. https://emby.media/community/index.php?/topic/49570-new-setup-advice-ds216play-for-emby-server/

Edited by Strudo76

Share this post


Link to post
Share on other sites
Suusepuus

I enabled this, but since DTS audio does not work I would like to disable h/w transcoding again. Both 3.1.4 and 3.2.2 give me the error "Validating Version : FAILED". I'm on Emby server version 3.2.26. 

 

Edit: Nevermind, I used ffmpeg 3.3 and that seemed to be the right version.

Edited by Suusepuus

Share this post


Link to post
Share on other sites
Luke

I enabled this, but since DTS audio does not work I would like to disable h/w transcoding again. Both 3.1.4 and 3.2.2 give me the error "Validating Version : FAILED". I'm on Emby server version 3.2.26. 

 

Edit: Nevermind, I used ffmpeg 3.3 and that seemed to be the right version.

 

Can you please attach the emby server log? you can learn how to do that here:

 

https://emby.media/community/index.php?/topic/739-how-to-report-a-problem/

 

Thanks.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Gu1b0

Hi guys, one question...

 

If i install today via Package Center, i will have the new transcode option for my Synology 214play?!??! Or i have to configure later it via ssh?

 

Thank you

Share this post


Link to post
Share on other sites
Luke

What new transcode option are you referring to?

Share this post


Link to post
Share on other sites
sonny_life

Hi guys, one question...

 

If i install today via Package Center, i will have the new transcode option for my Synology 214play?!??! Or i have to configure later it via ssh?

 

Thank you

 

You have to do it via ssh. It's not present in the transcoding options from the web menu.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
sonny_life

What new transcode option are you referring to?

 

Hey, Luke. It's not bad idea to add Evansport (experimental) in the transcoding menu. It will save me time to open ssh every time when I update the app. :-)

Edited by sonny_life
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Luke

And what would that option do?

Share this post


Link to post
Share on other sites
sonny_life

And what would that option do?

 

The same as the commands in the ssh to enable and disable hardware support on Evansport.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Luke

What commands are those?

Share this post


Link to post
Share on other sites
sonny_life

What commands are those?

From the first post? Is this a tricky question? :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jennice

Hi all,

 

I'm new to Emby, but have a 214play.

 

I have never used telnet into my Syno box, but would love to see it "noob friendly" in the menus. :)

 

I have tried Emby on an i7-3770k with an Nvidia 970 GPU. The HW transcode stutters and drops frames at a regular interval (matches an increase in CPU load). When SW transcoding at the same output bitrate, no stutter. Does the 214play have stutter issues with transcode of h264 TV material (1080, approx 9 mbps stream)?

 

Regards,

Jennice

Share this post


Link to post
Share on other sites
Home0002

Hello All

 

This is something we've been looking at for a while between stable releases, you may have seen some discussions on the subject in other threads in this forum.

 

I'm pleased to say that this work is now rolled up into the stable Synology/XPEnology package releases from 3.1.2.0-1.

 

There are some details here on what to expect: https://emby.media/community/index.php?/topic/36814-ds916-emby-transcoding-performance/?p=379641

 

A big thank you goes to @@xxJonoxx who made their system available for us to test with.

 

Please note, that this should still be considered experimental at this stage and we'll rely on your experiences and feedback to refine the implementation in future releases.

 


 

Instructions to Enable Support

 

DSM6

    SSH to your Synology NAS and login as 'admin'.

    Change to utilities directory, using 'cd /var/packages/EmbyServer/scripts/utilities'.

    Change the FFmpeg version, using 'sudo ./switchcomp ffmpeg 0.0.0'.DSM5

    SSH to your Synology NAS and login as 'root'.

    Change to utilities directory, using 'cd /var/packages/EmbyServer/scripts/utilities'.

    Change the FFmpeg version, using 'sudo ./switchcomp ffmpeg 0.0.0'.

 


 

Instructions to Disable Support

 

DSM6

    SSH to your Synology NAS and login as 'admin'.

    Change to utilities directory, using 'cd /var/packages/EmbyServer/scripts/utilities'.

    Change the FFmpeg version, using 'sudo ./switchcomp ffmpeg 3.1.4'.DSM5

    SSH to your Synology NAS and login as 'root'.

    Change to utilities directory, using 'cd /var/packages/EmbyServer/scripts/utilities'.

    Change the FFmpeg version, using 'sudo ./switchcomp ffmpeg 3.1.4'.

 


 

NOTE

 

1) As prompted on the screen, you will need to stop and start Emby Server in Package Center for the change to take effect.

 

2) For now, this change will need to be reapplied following a package update.

 

3) The version of FFmpeg to specify when disabling h/w transcoding support is dependent on the package version.

 

        For 3.1.2.0-3 use 3.1.4

        For 3.1.2.0-2 use 3.2.2

        For 3.1.2.0-1 use 3.2.2

 


 

Best

- James

Hi,

 

Would this also work on DS216play? As I'm having some real issues with transcoding.

 

Steve

Share this post


Link to post
Share on other sites
sonny_life

Hi,

 

Would this also work on DS216play? As I'm having some real issues with transcoding.

 

Steve

 

In short, No. DS216play comes with different processor architecture and the only way to use it's hardware transcoding power is DS Video for now.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...