Jump to content


Photo

Library scan hangs

Library Scan

Best Answer Happy2Play , 22 January 2019 - 10:10 PM

So Emby is in a never ending scan loops as one scan finishes and another kicks off, since the initial scan finishes and two have been queued up before the first one ever finishes multiplying during every scan.

 

Unless Realtime monitoring does not work on your setup, there is no need to run a Library Scan more then the default every 12 hours.

 

 

I would delete the custom trigger in C:\Users\plex.admin\AppData\Roaming\Emby-Server\programdata\config\ScheduledTasks, look for 6330ee8f-b4a9-57f3-3981-f89aa78b030f.js then restart your server.

Go to the full post


  • Please log in to reply
21 replies to this topic

#1 jspmiller OFFLINE  

jspmiller

    Member

  • Members
  • 12 posts
  • Local time: 04:33 PM

Posted 22 January 2019 - 11:09 AM

After the v4 upgrade, my library scan hangs at 88%.  After looking at the log, it looks like it does finish sometimes, but it takes 30 minutes to complete. Other times it appears to bomb out and start over.  Either way, once it finishes, it starts right back up. Before the upgrade it took less than a minute.  All Plugins have been upgraded and the server has been rebooted.  I have disabled ipv6 and subtitle downloads per other users questions. I also upgraded to 4.0.1.0 last night and I have the same results.  I have attached my server log.

Attached Files



#2 cayars OFFLINE  

cayars

    Advanced Member

  • Alpha Testers
  • 2905 posts
  • Local time: 06:33 PM

Posted 22 January 2019 - 11:12 AM

Do you by any chance have the libraries set to monitor for change and are adding new content to these libraries?



#3 jspmiller OFFLINE  

jspmiller

    Member

  • Members
  • 12 posts
  • Local time: 04:33 PM

Posted 22 January 2019 - 11:23 AM

Real time monitoring is turned on, but I am not adding content all day long. The scans start, run for 30 minutes, stop, then start again all day long.  It did not behave this way before upgrading.



#4 cayars OFFLINE  

cayars

    Advanced Member

  • Alpha Testers
  • 2905 posts
  • Local time: 06:33 PM

Posted 22 January 2019 - 12:38 PM

For kicks and diagnosing the issue could you turn that off on your libs to see if that stops it from constantly rescanning?



#5 jspmiller OFFLINE  

jspmiller

    Member

  • Members
  • 12 posts
  • Local time: 04:33 PM

Posted 22 January 2019 - 12:42 PM

I just turned it off on all my libraries.  I will let you know how it behaves.


  • cayars likes this

#6 Luke OFFLINE  

Luke

    System Architect

  • Administrators
  • 129399 posts
  • Local time: 06:33 PM

Posted 22 January 2019 - 02:00 PM

According to the log the scan completed normally. It did not hang, it just had some periods of time where the % did  not change a whole lot. Please let us know if this helps. Thanks.



#7 jspmiller OFFLINE  

jspmiller

    Member

  • Members
  • 12 posts
  • Local time: 04:33 PM

Posted 22 January 2019 - 02:46 PM

So far it is still sitting around the 88% mark during scans.  I would consider this hanging up since it just sits there.  This is not how it behaved prior to the update nor should a library scan take 30 minutes and then immediately start over.  Do you have any other suggestions?  Right now, I have left the real time monitoring off, but I don't think that is the cause.



#8 Luke OFFLINE  

Luke

    System Architect

  • Administrators
  • 129399 posts
  • Local time: 06:33 PM

Posted 22 January 2019 - 03:17 PM

You have a log showing a completed scan. Why not just wait for it to complete?



#9 jspmiller OFFLINE  

jspmiller

    Member

  • Members
  • 12 posts
  • Local time: 04:33 PM

Posted 22 January 2019 - 03:27 PM

I do wait and it starts right back up as the log states. This is an issue and I would like it to be addressed. I can access my server at any point of the day and it will say 88.x% and sometimes I can actually watch it go from 88.x% down to 87.x%.  Right now it say 88.3%.  Can we start troubleshooting this issue?  Could it be a plugin causing this?  Could it be the update?  Again, this did not happen before the update and you can not say scanning should basically run all day long except a few seconds out of each day.



#10 Luke OFFLINE  

Luke

    System Architect

  • Administrators
  • 129399 posts
  • Local time: 06:33 PM

Posted 22 January 2019 - 03:31 PM

If you would like a faster library scan, you could remove these plugins:

	Auto Box Sets 1.2.2.0
	Email Notifications 3.1.4.0
	Fanart.tv 1.0.2.0
	GameBrowser 3.2.0.0
	IMVDb 1.0.5.0
	MusicBrainz 1.0.1.0
	Nfo Metadata 1.0.10.0
	OMDb 1.0.3.0
	Open Subtitles 1.0.11.0
	Statistics 2.0.8.0
	TheAudioDb 1.0.4.0
	Trailers 1.1.9.0


#11 jspmiller OFFLINE  

jspmiller

    Member

  • Members
  • 12 posts
  • Local time: 04:33 PM

Posted 22 January 2019 - 04:04 PM

I will start removing plugins to see which ones, if any, are causing the issue.  I will say this, I didn't install most of those, did they get installed during the update?



#12 Luke OFFLINE  

Luke

    System Architect

  • Administrators
  • 129399 posts
  • Local time: 06:33 PM

Posted 22 January 2019 - 04:26 PM

Some of them are included with the server, but you can remove them if you don't need them.



#13 jspmiller OFFLINE  

jspmiller

    Member

  • Members
  • 12 posts
  • Local time: 04:33 PM

Posted 22 January 2019 - 06:14 PM

Update, I removed all the plugins you suggested, restarted Emby, and the library scan still taking 30 minutes.  Gets to 87.7% and starts to very slowly increment .1% at a time.



#14 jspmiller OFFLINE  

jspmiller

    Member

  • Members
  • 12 posts
  • Local time: 04:33 PM

Posted 22 January 2019 - 09:19 PM

The other issue is, because the scan never stops (for more than a split second), the CPU usage stays around 13%.  When I manually stop the scan it drops back down to 0%.  Having CPU chewed up by a process that doesn't stop running is not a good thing.  That is valuable resources that could be used for transcoding. Any one else have any suggestions?  Worst case, I will revert back to my snapshot in vmware and try the upgrade again.

 

5c47c010f0af5_2019012219_25_02svrembyRem5c47c0181d0d3_2019012219_25_46svrembyRem



#15 Happy2Play OFFLINE  

Happy2Play

    Trial and Error

  • Moderators
  • 14424 posts
  • Local time: 03:33 PM
  • LocationWashington State

Posted 22 January 2019 - 09:39 PM

What triggers do you have setup for library scan, it appears to be firing about every 30 minutes?

2019-01-22 00:18:14.874 Info TaskManager: ExecuteQueuedTasks                                (Shows before each scan)
2019-01-22 00:18:15.113 Info TaskManager: Executing Scan media library
2019-01-22 00:23:06.560 Info TaskManager: IntervalTrigger fired for task: Scan media library
 
	Line 327: 2019-01-22 00:48:36.299 Info TaskManager: Executing Scan media library
	Line 437: 2019-01-22 01:18:48.722 Info TaskManager: Executing Scan media library
	Line 531: 2019-01-22 01:48:59.069 Info TaskManager: Executing Scan media library
	Line 634: 2019-01-22 02:19:00.298 Info TaskManager: Executing Scan media library
	Line 742: 2019-01-22 02:49:31.436 Info TaskManager: Executing Scan media library
	Line 832: 2019-01-22 03:23:02.176 Info TaskManager: Executing Scan media library
	Line 928: 2019-01-22 03:56:46.976 Info TaskManager: Executing Scan media library
	Line 1022: 2019-01-22 04:27:49.190 Info TaskManager: Executing Scan media library
	Line 1114: 2019-01-22 04:58:12.251 Info TaskManager: Executing Scan media library
	Line 1206: 2019-01-22 05:27:50.198 Info TaskManager: Executing Scan media library
	Line 1312: 2019-01-22 05:56:51.848 Info TaskManager: Executing Scan media library
	Line 1406: 2019-01-22 06:27:10.486 Info TaskManager: Executing Scan media library
	Line 1500: 2019-01-22 07:01:13.648 Info TaskManager: Executing Scan media library
	Line 1733: 2019-01-22 07:34:58.709 Info TaskManager: Executing Scan media library
	Line 1890: 2019-01-22 08:05:27.767 Info TaskManager: Executing Scan media library
	Line 1980: 2019-01-22 08:35:55.361 Info TaskManager: Executing Scan media library
	Line 2167: 2019-01-22 09:06:14.973 Info TaskManager: Executing Scan media library

‚Äč


Edited by Happy2Play, 22 January 2019 - 09:46 PM.


#16 jspmiller OFFLINE  

jspmiller

    Member

  • Members
  • 12 posts
  • Local time: 04:33 PM

Posted 22 January 2019 - 10:03 PM

When I first setup Emby, I set it to 15 minutes and left it.  Never had an issue before but I can try changing it.  Does the Emby community have a recommended setting for this trigger?

5c47cb12a3e53_2019012220_13_38ScheduledT



#17 Happy2Play OFFLINE  

Happy2Play

    Trial and Error

  • Moderators
  • 14424 posts
  • Local time: 03:33 PM
  • LocationWashington State

Posted 22 January 2019 - 10:10 PM   Best Answer

So Emby is in a never ending scan loops as one scan finishes and another kicks off, since the initial scan finishes and two have been queued up before the first one ever finishes multiplying during every scan.

 

Unless Realtime monitoring does not work on your setup, there is no need to run a Library Scan more then the default every 12 hours.

 

 

I would delete the custom trigger in C:\Users\plex.admin\AppData\Roaming\Emby-Server\programdata\config\ScheduledTasks, look for 6330ee8f-b4a9-57f3-3981-f89aa78b030f.js then restart your server.


  • jspmiller likes this

#18 Luke OFFLINE  

Luke

    System Architect

  • Administrators
  • 129399 posts
  • Local time: 06:33 PM

Posted 22 January 2019 - 10:13 PM

When I first setup Emby, I set it to 15 minutes and left it.  Never had an issue before but I can try changing it.  Does the Emby community have a recommended setting for this trigger?
5c47cb12a3e53_2019012220_13_38ScheduledT


I would use the defaults.

#19 jspmiller OFFLINE  

jspmiller

    Member

  • Members
  • 12 posts
  • Local time: 04:33 PM

Posted 22 January 2019 - 10:18 PM

Happy2Play - I just deleted the trigger per your instructions and restarted Emby.  It is now set back to the default 12 hours.  I will let everyone know if this resolves it.  Thanks for everyone's help!


  • cayars likes this

#20 Luke OFFLINE  

Luke

    System Architect

  • Administrators
  • 129399 posts
  • Local time: 06:33 PM

Posted 23 January 2019 - 01:13 AM

Thanks for the feedback !







Also tagged with one or more of these keywords: Library, Scan

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users