Jump to content


Photo
- - - - -

Subtitles cause heavy lag

Subtitle anime lag features

Best Answer Luke , 14 November 2016 - 02:54 AM

What's happening is the subtitle extractions are taking anywhere from 5 to 15 seconds in your cases and yes this can delay playback. However the extraction result is saved for re-use the next time you play the same video.

 

I am working on adjusting the extraction process to make it faster for the next release of the server.

Go to the full post


  • Please log in to reply
8 replies to this topic

#1 lhue OFFLINE  

lhue

    Newbie

  • Members
  • 4 posts
  • Local time: 02:11 AM

Posted 07 November 2016 - 08:39 AM

I hope this is the right place to put this topic in, I haven't posted before and it felt like the most relevant place. 

I use Emby regularly, and I primarily watch subbed anime. And as with any tv/movie style there will sometimes be multiple things conveyed on screen. 

So the problem is that whenever there is a large amount of subtitles on screen (Large being above the average single line) the web app will freeze up. So when a sign with multiple slanted lines of text shows up the app freezes on that frame without showing the subtitles and the audio continues without me being able to pause it.  

Another example from today: The episode ends and the ending theme plays, with one line horizontally in English and one vertically in Japanese. The video plays but the subs freeze and the controls don't show up when I move the mouse or click. 

 

On a related note; is split OP/ED+EP, which is common for blu-ray anime releases, in planning at all?

Please excuse if my English is wrong anywhere.  



#2 Deathsquirrel OFFLINE  

Deathsquirrel

    Advanced Member

  • Members
  • 1996 posts
  • Local time: 06:11 PM

Posted 07 November 2016 - 10:21 AM

What format are these subtitles.  The embedded blu-ray subs almost certainly require transcoding to render in a web player which means significant CPU resources used on the server.  If that's the case look at your transcode log as your server likely isn't fast enough to do the work.



#3 lhue OFFLINE  

lhue

    Newbie

  • Members
  • 4 posts
  • Local time: 02:11 AM

Posted 08 November 2016 - 03:57 PM

They're embedded in the .mkv container and according to emby the codec is SSA (I hope that's what you meant).  

I looked at the logs and I see multiple "parse errors", one at 23:38.94 and the video freezes on 23:39 during the outro. I checked the task manager on the desktop I'm using for emby and my cpu usage rested on 30-40% with emby using 0.8-1.2 during the frozen video. 

Is the task manager lying to me?

*EDIT: Oh and I didn't even see ffmpeg when I was sorting by highest percentage, remembered that it's not actually the emby process that does the encoding.


Edited by lhue, 08 November 2016 - 04:01 PM.


#4 Luke OFFLINE  

Luke

    System Architect

  • Administrators
  • 136123 posts
  • Local time: 09:11 PM

Posted 08 November 2016 - 03:58 PM

Hi there, welcome ! We're very sorry to hear about your subtitle issue. in order for us to best help you, please provide the information requested in how to report a media playback issue. Thanks !



#5 lhue OFFLINE  

lhue

    Newbie

  • Members
  • 4 posts
  • Local time: 02:11 AM

Posted 09 November 2016 - 07:49 PM

Hello! 

I think these two are the most recent relevant ones. Attached File  ffmpeg-transcode-f2cd3ad8-728a-4372-9dc8-e170291ee476.txt   117.32KB   3 downloadsAttached File  ffmpeg-transcode-a3d61d72-f0ff-44a5-9e93-518f09c49fed.txt   50.68KB   3 downloads  

Also I don't know if this is relevant but I experience the freezing both when playing on the same network (And using the direct option) and when streaming to somewhere completely different.



#6 Luke OFFLINE  

Luke

    System Architect

  • Administrators
  • 136123 posts
  • Local time: 09:11 PM

Posted 10 November 2016 - 02:51 AM

Can you please provide the emby server log as well? thanks !



#7 Luke OFFLINE  

Luke

    System Architect

  • Administrators
  • 136123 posts
  • Local time: 09:11 PM

Posted 10 November 2016 - 03:52 AM

Also was there an additional ffmpeg log for a subtitle extraction? This would have happened at the time you attempted to play. Thanks.



#8 lhue OFFLINE  

lhue

    Newbie

  • Members
  • 4 posts
  • Local time: 02:11 AM

Posted 10 November 2016 - 07:36 AM

Hi again, I really appreciate you trying to fix this. I attached the server logs from that day and the day after, just in case.  

Attached Files



#9 Luke OFFLINE  

Luke

    System Architect

  • Administrators
  • 136123 posts
  • Local time: 09:11 PM

Posted 14 November 2016 - 02:54 AM   Best Answer

What's happening is the subtitle extractions are taking anywhere from 5 to 15 seconds in your cases and yes this can delay playback. However the extraction result is saved for re-use the next time you play the same video.

 

I am working on adjusting the extraction process to make it faster for the next release of the server.


  • lhue likes this





Also tagged with one or more of these keywords: Subtitle, anime, lag, features

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users