Jump to content
bnwbass

Multichannel Audio No surround output

Recommended Posts

bnwbass
Posted (edited)

Recently spun up new Emby server ~ 500 tittles of mix .mkv, Mp4 and BD.   Video playback seems fine however audio decoding via Apple TV (gen 4K) device is not passing thru HDMI receiver correctly.  Media-info shows audio format below.

  • Format :AC-3,Dolby Digital
  • Codec ID :A_AC3
  • Bit rate :448 kb/s
  • Channel(s) :6 channels
  • Channel layout :L R C LFE Ls Rs
  • Sampling rate :48.0 kHz

This Issue:  The receiver indicates multichannel format on the display, sound working for L,C, R, LF (sub), but not surround L or R

I have eliminated the file as the the problem for the reason that Roku devices played from the same server and AVR combo and produce sound from all channels. So this points to the interface between Emby app and Apple TV device.  Furthermore, I ruled out the Apple TV device and my AVR together because other content played directly from apple store downloads sound as they should with surround L and R working.  Also , ran the app "speaker Check" for apple TV and this verified all channels working through receiver HDMI / Apple TV.

My conclusion,  something is preventing full multichannel support (L and R surrounds in this case) from working as it should and I suspect the Emby Apple TV app/interface is the issue. 

This is such a basic feature not to be working so I am sure I am not the first to notice if a know issue, or, my setup is unique somehow but I don't that is the case either.

If anyone else is having this issue please comment. Also, if this is working as it should for you please share your settings.  I have tried many settings without success. 

One other question regarding enabling MPV, I don't see a plugin so this feature must be integrated with the interface.

 

Thx

Bnw

Edited by bnwbass
move list

Share this post


Link to post
Share on other sites
vdatanet

What are your Apple TV audio settings?

Audio Format can be:

Change Format: Off (Auto): Audio is decoded by Apple TV and send to your AVR as uncompressed multichannel LPCM

Change Format: New Format Dolby Digital 5.1: Audio is re-encoded into a format supported by your equipment

Change Format: New Format Stereo: Surround mode is ignored and down mixed to Stereo

I use Change Format Off (Auto). Using native player and MPV player, AC3 multichannel audio is decoded by Apple TV and send as multichannel LPCM, I don't notice any channel lost. If audio is DTS, then is transcoded to AC3 by the server, decoded by Apple TV and send as multichannel LPCM, I don't notice any channel lost.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Luke

Share this post


Link to post
Share on other sites
mitchgoos

Having the same issue. No surround sound with any file when playing on my Apple TV. Netflix and other streaming/server apps do succeed. What to do?

Share this post


Link to post
Share on other sites
ebr
20 hours ago, mitchgoos said:

Having the same issue. No surround sound with any file when playing on my Apple TV. Netflix and other streaming/server apps do succeed. What to do?

Hi.  What are the answers to the questions Vdata asked?

Share this post


Link to post
Share on other sites
mitchgoos
47 minutes ago, ebr said:

Hi.  What are the answers to the questions Vdata asked?

The audio format in the Apple TV settings is set on ‘Automatic’. Also using the native tvOS player in Emby. Do I have to change settings anywhere?

Share this post


Link to post
Share on other sites
ebr

Have you tried setting it to Dolby Digital?  What are the audio formats being played?

Share this post


Link to post
Share on other sites
vdatanet

What’s your receiver? Maybe you have to set your receiver input to multichannel or direct mode. If you set your Apple TV to Dolby Digital, then audio is sent as dolby digital bitstream.

Can you post the media info of your file?

Share this post


Link to post
Share on other sites
mitchgoos
On 03/08/2020 at 22:07, ebr said:

Have you tried setting it to Dolby Digital?  What are the audio formats being played?

I set it to Dolby Digital, but there's no difference. Does the audio format matter? It's a file that I use to show guests the surround sound, and it's always worked up until now. It still works when airplaying from my Beamer app to my Apple TV. Just not with Emby anymore.

 

On 03/08/2020 at 22:50, vdatanet said:

What’s your receiver? Maybe you have to set your receiver input to multichannel or direct mode. If you set your Apple TV to Dolby Digital, then audio is sent as dolby digital bitstream.

Can you post the media info of your file?

What do you mean by 'media info'. I attached some info about the video and audio.

My receiver is an Apple TV 4th gen, with a Sonos system hooked on to it via ARC HDMI. This also hasn't changed the past months. Any more suggestions?

Schermafbeelding 2020-08-06 om 13.39.54.png

Share this post


Link to post
Share on other sites
vdatanet

All my files have AC3 audio tracks instead of EAC3, playing files with AC3 do you get the same behavior?

Share this post


Link to post
Share on other sites
ebr

Hi. Which player do you have enabled in the app?  Have you tried the other one?

Share this post


Link to post
Share on other sites
vdatanet

I've tested this sample:

http://samples.mplayerhq.hu/Matroska/H264+EAC3.mkv

If Apple TV audio is set to "Automatic", using both players (MPV and Native) audio is sent to AVR as LPCM 5.1. On the other hand, if audio is set to "Dolby Digital" audio is sent as DD 5.1 bitstream to AVR (using both players) as expected.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...