Jump to content


Photo

Transcoding due to max bitrate

Max bitrate transcoding

Best Answer Luke , 27 March 2020 - 05:42 PM

Hi there, I would check the quality setting they have configured in the app and compare that to the bitrate of the video that they're playing. Please let us know if this helps. Thanks.

Go to the full post


  • Please log in to reply
5 replies to this topic

#1 Familia Chapin OFFLINE  

Familia Chapin

    Member

  • Members
  • 13 posts
  • Local time: 01:31 PM

Posted 27 March 2020 - 05:40 PM

First, I love what you all are doing with this software. It is amazing.

 

Since the latest update, i noticed when my external Emby users watch videos, I am getting a lot of transcoding due to max bitrate. I don't think this is correct because for the same device, it might do it one time and then for the same video, it will direct play. They are all either SD videos (TV shows) or movies off Yify which have always played flawless on the different devices.

 

I am only experiencing this since the update. Are there any particular logs I should give you guys to help?

 

I really appreciate all that you do!!



#2 Luke OFFLINE  

Luke

    System Architect

  • Administrators
  • 156672 posts
  • Local time: 01:31 PM

Posted 27 March 2020 - 05:42 PM   Best Answer

Hi there, I would check the quality setting they have configured in the app and compare that to the bitrate of the video that they're playing. Please let us know if this helps. Thanks.


  • Familia Chapin likes this

#3 Familia Chapin OFFLINE  

Familia Chapin

    Member

  • Members
  • 13 posts
  • Local time: 01:31 PM

Posted 28 March 2020 - 12:38 PM

Luke,

 

You've done it again! It was set to auto. I've seen in some other threads that this can sometimes cause issues. I have set to 50 and no more issues. Thanks!


  • saltedhash likes this

#4 Luke OFFLINE  

Luke

    System Architect

  • Administrators
  • 156672 posts
  • Local time: 01:31 PM

Posted 28 March 2020 - 12:43 PM

Thanks for the feedback.



#5 saltedhash OFFLINE  

saltedhash

    Member

  • Members
  • 25 posts
  • Local time: 12:31 PM

Posted 01 April 2020 - 04:24 PM

Until Auto works better, I have been telling my users to set Quality to 1080p - 40mbps or 50mbps (assuming they have those speeds at home). This has cleared up most of the unnecessary transcoding for me. Looks like it worked for you too!



#6 Familia Chapin OFFLINE  

Familia Chapin

    Member

  • Members
  • 13 posts
  • Local time: 01:31 PM

Posted 01 April 2020 - 04:57 PM

Saltedhash, that is exactly what i did and have been great ever since. I had them set to 50. Most videos they have have a bit rate of like 25 to 30.







Also tagged with one or more of these keywords: Max bitrate, transcoding

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users