Jump to content


Photo

Problems with transcoding in 4k

4k

Best Answer Bill4sman , 22 March 2019 - 11:39 AM

Save yourself some grief and buy a Nvidia Shield. Transcoding is a WASTE of time and several thousands of dollars only to realize that $150 Nvidia shield makes like 95% of the problems go away. Trust me, I've spent the money on transcoding.

Go to the full post


  • Please log in to reply
15 replies to this topic

#1 2ombieboy OFFLINE  

2ombieboy

    Member

  • Members
  • 18 posts
  • Local time: 07:04 PM

Posted 21 March 2019 - 04:12 PM

Hi guys new to using emby everyting was moving smoothly with my dvd and 1080 bluray rips. but i put my 4k uhd rips on the server and they just play like a garbles slide show. it plays well on the pc when in vlc. i figure it must be a transcoding problem.

 

my pc specs are as follows

GPU ATI rx 480 8gb ddr5

CPU amd fx 8350 @ 4ghtz

Memory 16 gb

Hard drives ssd for windows and usb Samsung drive for files

 

Are those specs good enough for a transcode of 4k hdr content? there 1:1 rips from make mkv. I have tried a few difrent devises all work with 1080 stuff fine.

 

Samsung 4k uhd player

Fire stick 4k

Windows Edge

Windows Firefox

Windows Chrome

 

None of them will play the content smoothly 

 

Please help

 

Alan

 



#2 Luke OFFLINE  

Luke

    System Architect

  • Administrators
  • 138292 posts
  • Local time: 02:04 PM

Posted 21 March 2019 - 04:42 PM

Hi there, can we look at an example? Please attach the information requested in how to report a media playback issue. thanks !



#3 2ombieboy OFFLINE  

2ombieboy

    Member

  • Members
  • 18 posts
  • Local time: 07:04 PM

Posted 21 March 2019 - 04:55 PM

i have included my log file. what elce do i need to provide

 



#4 2ombieboy OFFLINE  

2ombieboy

    Member

  • Members
  • 18 posts
  • Local time: 07:04 PM

Posted 21 March 2019 - 04:56 PM

log

Attached Files

  • Attached File  Log.txt   711.94KB   1 downloads


#5 Luke OFFLINE  

Luke

    System Architect

  • Administrators
  • 138292 posts
  • Local time: 02:04 PM

Posted 22 March 2019 - 02:40 AM

Can you please attach the ffmpeg log as well? thanks !



#6 2ombieboy OFFLINE  

2ombieboy

    Member

  • Members
  • 18 posts
  • Local time: 07:04 PM

Posted 22 March 2019 - 06:01 AM

it did not create one buddy

 

Alan



#7 rbjtech OFFLINE  

rbjtech

    Advanced Member

  • Members
  • 461 posts
  • Local time: 07:04 PM
  • LocationLondon, UK

Posted 22 March 2019 - 06:38 AM

it did not create one buddy

 

Alan

 

If it didn't create an ffmpeg log, then it's not transcoding ..  ;)

 

Looking at the main log - does it say 'directplay Eligible' for the files when you try and play them ?



#8 ebr ONLINE  

ebr

    Chief Bottle Washer

  • Administrators
  • 47035 posts
  • Local time: 02:04 PM

Posted 22 March 2019 - 09:17 AM

If it was not transcoding then it sounds like the bitrate is set too high in the app for the network connection to handle.

 

Try lowering the in-app quality setting.



#9 Bill4sman OFFLINE  

Bill4sman

    Advanced Member

  • Members
  • 119 posts
  • Local time: 02:04 PM

Posted 22 March 2019 - 11:39 AM   Best Answer

Save yourself some grief and buy a Nvidia Shield. Transcoding is a WASTE of time and several thousands of dollars only to realize that $150 Nvidia shield makes like 95% of the problems go away. Trust me, I've spent the money on transcoding.


  • 2ombieboy likes this

#10 2ombieboy OFFLINE  

2ombieboy

    Member

  • Members
  • 18 posts
  • Local time: 07:04 PM

Posted 22 March 2019 - 12:01 PM

If it was not transcoding then it sounds like the bitrate is set too high in the app for the network connection to handle.

 

Try lowering the in-app quality setting.

 

how do I do that buddy carnt see an option



#11 2ombieboy OFFLINE  

2ombieboy

    Member

  • Members
  • 18 posts
  • Local time: 07:04 PM

Posted 22 March 2019 - 12:02 PM

Save yourself some grief and buy a Nvidia Shield. Transcoding is a WASTE of time and several thousands of dollars only to realize that $150 Nvidia shield makes like 95% of the problems go away. Trust me, I've spent the money on transcoding.

 

will shield work with hevc with out the need to transcode?



#12 Bill4sman OFFLINE  

Bill4sman

    Advanced Member

  • Members
  • 119 posts
  • Local time: 02:04 PM

Posted 22 March 2019 - 12:07 PM

sure does!



#13 2ombieboy OFFLINE  

2ombieboy

    Member

  • Members
  • 18 posts
  • Local time: 07:04 PM

Posted 22 March 2019 - 01:46 PM

OK orded a new grapics card the gtx 1660 ti and a shield tv hoping that the boost in gpu power will help and the shield wont need to transcode acording to there website so should be good to go

 

Alan



#14 Bill4sman OFFLINE  

Bill4sman

    Advanced Member

  • Members
  • 119 posts
  • Local time: 02:04 PM

Posted 22 March 2019 - 01:49 PM

Don't think you needed a new graphics card but it wont hurt. Shield direct plays most everything...



#15 ebr ONLINE  

ebr

    Chief Bottle Washer

  • Administrators
  • 47035 posts
  • Local time: 02:04 PM

Posted 22 March 2019 - 02:00 PM

how do I do that buddy carnt see an option

 

Hi.  Where did you look?

 

There is a menu button during playback and also a settings screen with various playback settings including this quality setting.



#16 2ombieboy OFFLINE  

2ombieboy

    Member

  • Members
  • 18 posts
  • Local time: 07:04 PM

Posted 23 March 2019 - 01:21 PM

Ok guys the problem is now resolved the shield tv is great plays back superb no jumps stutters or anything. the reason I wanted a new graphics card is the rx480 has no support on board for hevc decoding and I wanted a faster card any way as I was having a few problems with the other.

 

So big thanks go to bill4sman for the shield recommendation and to the admins for the fast response to my questions.

 

going to be ripping some 3d blu ray to put on the server hoping everything gos smooth with that

 

Alan







Also tagged with one or more of these keywords: 4k

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users