Jump to content
Devdroid

HEVC / x265 quicksync / hardware transcoding not working?

Recommended Posts

Devdroid

I can't get HEVC hardware quicksync transcoding to work. Tried a bunch of different x265 encodes and none works; GPU stays @ 0% load. 
 
HEVC HW transcoding is enabled in Emby. 
 
Log says (guessing qsv = quick sync video): 

[hevc_qsv @ 0000020423207d00] Error initializing the MFX video decoder: invalid video parameters (-15)

Are my encodes bad, or what's up? 
 
System info:
OS: Windows 10
CPU/GPU: Core i5 i5-8250U  / Intel HD 620
Driver: Intel HD 15.65 (27/4, 2018) 
Emby: 3.3.1.0 
 
 
Log file: https://pastebin.com/vb5UihG6
 
Media info: 
Encode #1: 

 

General
Unique ID                                : 178345915114879517469265176759423121838 (0x862C2C80A3D050FAB1AA257FB66EB9AE)
Format                                   : Matroska
Format version                           : Version 4 / Version 2
File size                                : 1.31 GiB
Duration                                 : 1 h 1 min
Overall bit rate                         : 3 030 kb/s
Encoded date                             : UTC 2016-09-09 16:14:19
Writing application                      : mkvmerge v9.2.0 ('Photograph') 64bit
Writing library                          : libebml v1.3.3 + libmatroska v1.4.4

Video
ID                                       : 1
Format                                   : HEVC
Format/Info                              : High Efficiency Video Coding
Format profile                           : Main 10@L4@Main
Codec ID                                 : V_MPEGH/ISO/HEVC
Duration                                 : 1 h 1 min
Bit rate                                 : 2 512 kb/s
Width                                    : 1 920 pixels
Height                                   : 1 080 pixels
Display aspect ratio                     : 16:9
Frame rate mode                          : Constant
Frame rate                               : 23.976 (24000/1001) FPS
Color space                              : YUV
Chroma subsampling                       : 4:2:0
Bit depth                                : 10 bits
Bits/(Pixel*Frame)                       : 0.051
Stream size                              : 1.08 GiB (83%)
Writing library                          : x265 2.0+16-215eedc9ecc0:[Windows][GCC 6.1.0][64 bit] 10bit
Encoding settings                        : wpp / ctu=64 / min-cu-size=8 / max-tu-size=32 / tu-intra-depth=1 / tu-inter-depth=1 / me=1 / subme=2 / merange=57 / no-rect / no-amp / max-merge=2 / temporal-mvp / no-early-skip / rskip / rdpenalty=0 / no-tskip / no-tskip-fast / strong-intra-smoothing / no-lossless / no-cu-lossless / no-constrained-intra / no-fast-intra / open-gop / no-temporal-layers / interlace=0 / keyint=250 / min-keyint=23 / scenecut=40 / rc-lookahead=20 / lookahead-slices=6 / bframes=4 / bframe-bias=0 / b-adapt=2 / ref=3 / limit-refs=3 / no-limit-modes / weightp / no-weightb / aq-mode=1 / qg-size=32 / aq-strength=1.00 / cbqpoffs=0 / crqpoffs=0 / rd=3 / psy-rd=2.00 / rdoq-level=0 / psy-rdoq=0.00 / log2-max-poc-lsb=8 / no-rd-refine / signhide / deblock=0:0 / sao / no-sao-non-deblock / b-pyramid / cutree / no-intra-refresh / rc=2 / pass / bitrate=2507 / qcomp=0.60 / qpmin=0 / qpmax=69 / qpstep=4 / cplxblur=20.0 / qblur=0.5 / ipratio=1.40 / pbratio=1.30
Default                                  : Yes
Forced                                   : No

Audio #1
ID                                       : 2
Format                                   : AAC
Format/Info                              : Advanced Audio Codec
Format profile                           : LC
Codec ID                                 : A_AAC-2
Duration                                 : 1 h 1 min
Bit rate                                 : 412 kb/s
Channel(s)                               : 8 channels
Channel positions                        : Front: L C R, Side: L R, Back: L R, LFE
Sampling rate                            : 48.0 kHz
Frame rate                               : 46.875 FPS (1024 SPF)
Compression mode                         : Lossy
Delay relative to video                  : 20 ms
Stream size                              : 182 MiB (14%)
Language                                 : English
Default                                  : Yes
Forced                                   : No 

 


Encode #2: 

 

General
Unique ID                                : 199326385801784773818489302735343749358 (0x95F4DD92355D7294995D128A1E7288EE)
Format                                   : Matroska
Format version                           : Version 4 / Version 2
File size                                : 4.65 GiB
Duration                                 : 2 h 9 min
Overall bit rate                         : 5 121 kb/s
Movie name                               : Stargate
Encoded date                             : UTC 2018-01-30 14:36:11
Writing application                      : mkvmerge v14.0.0 ('Flow') 64bit
Writing library                          : libebml v1.3.4 + libmatroska v1.4.5

Video
ID                                       : 1
Format                                   : HEVC
Format/Info                              : High Efficiency Video Coding
Format profile                           : Main 10@L4@Main
Codec ID                                 : V_MPEGH/ISO/HEVC
Duration                                 : 2 h 9 min
Bit rate                                 : 4 499 kb/s
Width                                    : 1 920 pixels
Height                                   : 800 pixels
Display aspect ratio                     : 2.40:1
Frame rate mode                          : Constant
Frame rate                               : 23.976 (24000/1001) FPS
Color space                              : YUV
Chroma subsampling                       : 4:2:0
Bit depth                                : 10 bits
Bits/(Pixel*Frame)                       : 0.122
Stream size                              : 4.08 GiB (88%)
Writing library                          : x265 2.6+14-f09f3b4a2115:[Windows][GCC 7.2.0][64 bit] 10bit
Encoding settings                        : cpuid=1173503 / frame-threads=3 / numa-pools=8 / wpp / no-pmode / no-pme / no-psnr / no-ssim / log-level=2 / input-csp=1 / input-res=1920x800 / interlace=0 / total-frames=186786 / level-idc=0 / high-tier=1 / uhd-bd=0 / ref=4 / no-allow-non-conformance / no-repeat-headers / annexb / no-aud / no-hrd / info / hash=0 / no-temporal-layers / open-gop / min-keyint=23 / keyint=250 / gop-lookahead=0 / bframes=4 / b-adapt=2 / b-pyramid / bframe-bias=0 / rc-lookahead=25 / lookahead-slices=4 / scenecut=40 / no-intra-refresh / ctu=64 / min-cu-size=8 / rect / no-amp / max-tu-size=32 / tu-inter-depth=1 / tu-intra-depth=1 / limit-tu=0 / rdoq-level=2 / dynamic-rd=0.00 / no-ssim-rd / signhide / no-tskip / nr-intra=0 / nr-inter=0 / no-constrained-intra / strong-intra-smoothing / max-merge=3 / limit-refs=3 / limit-modes / me=3 / subme=3 / merange=57 / temporal-mvp / weightp / no-weightb / no-analyze-src-pics / deblock=0:0 / sao / no-sao-non-deblock / rd=4 / no-early-skip / rskip / no-fast-intra / no-tskip-fast / no-cu-lossless / no-b-intra / no-splitrd-skip / rdpenalty=0 / psy-rd=2.00 / psy-rdoq=1.00 / no-rd-refine / analysis-reuse-mode=0 / no-lossless / cbqpoffs=0 / crqpoffs=0 / rc=abr / bitrate=4500 / qcomp=0.60 / qpstep=4 / stats-write=0 / stats-read=2 / cplxblur=20.0 / qblur=0.5 / ipratio=1.40 / pbratio=1.30 / aq-mode=3 / aq-strength=1.00 / cutree / zone-count=0 / no-strict-cbr / qg-size=32 / no-rc-grain / qpmax=69 / qpmin=0 / no-const-vbv / sar=0 / overscan=0 / videoformat=5 / range=0 / colorprim=2 / transfer=2 / colormatrix=2 / chromaloc=0 / display-window=0 / max-cll=0,0 / min-luma=0 / max-luma=1023 / log2-max-poc-lsb=8 / vui-timing-info / vui-hrd-info / slices=1 / no-opt-qp-pps / no-opt-ref-list-length-pps / no-multi-pass-opt-rps / scenecut-bias=0.05 / no-opt-cu-delta-qp / no-aq-motion / no-hdr / no-hdr-opt / no-dhdr10-opt / analysis-reuse-level=5 / scale-factor=0 / refine-intra=0 / refine-inter=0 / refine-mv=0 / no-limit-sao / ctu-info=0 / no-lowpass-dct / refine-mv-type=0 / copy-pic=1
Default                                  : Yes
Forced                                   : No

Audio #1
ID                                       : 2
Format                                   : AAC
Format/Info                              : Advanced Audio Codec
Format profile                           : LC
Codec ID                                 : A_AAC-2
Duration                                 : 2 h 9 min
Bit rate                                 : 529 kb/s
Channel(s)                               : 8 channels
Channel positions                        : Front: L C R, Side: L R, Back: L R, LFE
Sampling rate                            : 48.0 kHz
Frame rate                               : 46.875 FPS (1024 SPF)
Compression mode                         : Lossy
Delay relative to video                  : 20 ms
Stream size                              : 498 MiB (10%)
Language                                 : English
Default                                  : Yes
Forced                                   : No

 


Encode #3: 

 

General
Unique ID                                : 195990870729528674998145636207923906582 (0x937277FB2E14CA98AC05C62CF0D54816)
Format                                   : Matroska
Format version                           : Version 4 / Version 2
File size                                : 1.03 GiB
Duration                                 : 48 min 14 s
Overall bit rate                         : 3 051 kb/s
Movie name                               : The X-Files, Season 1 Disc 1
Encoded date                             : UTC 2016-01-06 22:36:27
Writing application                      : mkvmerge v8.6.1 ('Flying') 64bit
Writing library                          : libebml v1.3.3 + libmatroska v1.4.4

Video
ID                                       : 1
Format                                   : HEVC
Format/Info                              : High Efficiency Video Coding
Format profile                           : Main 10@L4@Main
Codec ID                                 : V_MPEGH/ISO/HEVC
Duration                                 : 48 min 14 s
Bit rate                                 : 2 198 kb/s
Width                                    : 1 920 pixels
Height                                   : 1 080 pixels
Display aspect ratio                     : 16:9
Frame rate mode                          : Constant
Frame rate                               : 23.976 (24000/1001) FPS
Color space                              : YUV
Chroma subsampling                       : 4:2:0
Bit depth                                : 10 bits
Bits/(Pixel*Frame)                       : 0.044
Stream size                              : 758 MiB (72%)
Writing library                          : x265 1.8+188-1471e4e433cc:[Windows][GCC 4.8.2][64 bit] 10bit
Encoding settings                        : wpp / ctu=64 / min-cu-size=8 / max-tu-size=32 / tu-intra-depth=1 / tu-inter-depth=1 / me=3 / subme=2 / merange=57 / no-rect / no-amp / max-merge=2 / temporal-mvp / no-early-skip / rdpenalty=0 / no-tskip / no-tskip-fast / no-strong-intra-smoothing / no-lossless / no-cu-lossless / no-constrained-intra / no-fast-intra / open-gop / no-temporal-layers / interlace=0 / keyint=250 / min-keyint=23 / scenecut=40 / rc-lookahead=20 / lookahead-slices=6 / bframes=4 / bframe-bias=0 / b-adapt=2 / ref=3 / limit-refs=3 / no-limit-modes / weightp / no-weightb / aq-mode=3 / qg-size=32 / aq-strength=1.00 / cbqpoffs=0 / crqpoffs=0 / rd=3 / psy-rd=0.35 / rdoq-level=1 / psy-rdoq=0.00 / signhide / deblock=-1:-1 / sao / no-sao-non-deblock / b-pyramid / cutree / no-intra-refresh / rc=crf / crf=24.0 / qcomp=0.60 / qpmin=0 / qpmax=51 / qpstep=4 / ipratio=1.40 / pbratio=1.30
Language                                 : English
Default                                  : Yes
Forced                                   : No

Audio #1
ID                                       : 2
Format                                   : AAC
Format/Info                              : Advanced Audio Codec
Format profile                           : LC
Codec ID                                 : A_AAC-2
Duration                                 : 48 min 14 s
Bit rate                                 : 328 kb/s
Channel(s)                               : 6 channels
Channel positions                        : Front: L C R, Side: L R, LFE
Sampling rate                            : 48.0 kHz
Frame rate                               : 46.875 FPS (1024 SPF)
Compression mode                         : Lossy
Delay relative to video                  : 9 ms
Stream size                              : 113 MiB (11%)
Language                                 : English
Default                                  : Yes
Forced                                   : No 

 

 

Edited by Devdroid

Share this post


Link to post
Share on other sites
Luke

Hi, yes there are some quicksync errors here. I would make sure that both windows and your graphics card drivers are fully up to date.

 

If that doesn't help then i would try again with the next release of Emby Server. It will have an updated ffmpeg build and that may help. Thanks.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Devdroid

Hi, yes there are some quicksync errors here. I would make sure that both windows and your graphics card drivers are fully up to date.

 

If that doesn't help then i would try again with the next release of Emby Server. It will have an updated ffmpeg build and that may help. Thanks.

 

Cool. I'll go ahead and try with that.

 

I'm using the currently most recent version of the Intel HD drivers and Windows 10 is up to date. 

Edited by Devdroid

Share this post


Link to post
Share on other sites
Devdroid

Hi, yes there are some quicksync errors here. I would make sure that both windows and your graphics card drivers are fully up to date.

 

If that doesn't help then i would try again with the next release of Emby Server. It will have an updated ffmpeg build and that may help. Thanks.

 

Here's another attempt running the latest Emby beta with Encode #1: https://pastebin.com/dVW3GwC1

 

It says: 

Press [q] to stop, [?] for help
[hevc_qsv @ 00000261b7691920] Could not load the requested plugin '15dd936825ad475ea34e35f3f54217a6': specified object was not found (-9)
[hevc_qsv @ 00000261b7691920] Error loading plugins
[hevc_qsv @ 00000261b7691920] Error initializing an MFX session
Error while decoding stream #0:0: Function not implemented

Encode #2 &  #3 drops the same error. 

Edited by Devdroid

Share this post


Link to post
Share on other sites
Luke

Have you tried other files? Unfortunately this is something that always seems to vary from one environment to the next. It is hard to say what this might be. Perhaps we just shouldn't be using it at all for this particular file. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Devdroid

Have you tried other files? Unfortunately this is something that always seems to vary from one environment to the next. It is hard to say what this might be. Perhaps we just shouldn't be using it at all for this particular file. 

 

Would you like for me to send you a sample of a file, to check if it runs on your environment? I can drop you a PM with a link to something small with pretty much the same encode settings as the several encodes I'm trying to play above. 

Edited by Devdroid

Share this post


Link to post
Share on other sites
Luke

Sure thanks.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Devdroid

I can't seem to get any of the jellyfish HEVC samples to work either: http://jell.yfish.us/

 

Does anyone else have any luck with these samples + Intel HD 6xx GPU with latest drivers (15.65and Windows 10? 

 

I've tried with these Jellyfish samples

jellyfish-10-mbps-hd-hevc.mkv (won't play at all) 

jellyfish-10-mbps-hd-hevc-10bit.mkv (won't play at all) 

jellyfish-50-mbps-hd-hevc.mkv (does play, but no HW acceleration)

jellyfish-120-mbps-4k-uhd-hevc-10bit.mkv (does play, but no HW acceleration)

 

I also tried these samples from x265.com
x265 – Big Buck Bunny 4K @ 2 Mbps (won't play at all) 

x265 – Tears Of Steel 1080P @ 400kbps (won't play at all) 

 

Also tried some samples from HDRsamples.com 

Life of Pi – 4K UHD HDR SAMPLE FOOTAGE, 10bit, 45.1 Mb/s (does play, but no HW acceleration)

 

 

Log keeps reporting: 

[hevc_qsv @ 00000203a20e86a0] Could not load the requested plugin '15dd936825ad475ea34e35f3f54217a6': specified object was not found (-9)
[hevc_qsv @ 00000203a20e86a0] Error loading plugins
[hevc_qsv @ 00000203a20e86a0] Error initializing an MFX session

It does however work great as soon as I switch to x264/h.264 material. Everything I throw at it seems to be HW accelerated. 

 

 

Edit: I'm using the latest version of Chrome as a client by the way. 

 

Edit #2: Can someone point me to a HEVC sample that does work with HW transcoding? I wan't to make sure that it's not driver related/something on  my end.  

Edited by Devdroid

Share this post


Link to post
Share on other sites
Devdroid

Can anyone confirm if any of the samples above works with Quicksync HW transcoding? Would be much appreciated! 

 

Trying to figure out if there's something wrong with my setup or not :)

Edited by Devdroid

Share this post


Link to post
Share on other sites
Luke

@ may be able to try some of these.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest asrequested

My beta server is running on a HD 530 GPU, I could try with that?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Luke

Sure.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest asrequested

Running beta 3.3.1.26 using QS with an Intel HD 530 GPU and HEVC decoding, on. I get the same error (log attached). Turning off decoding, transcoding and playback is successful.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest asrequested

From the log of the successful transcode

Input #0, matroska,webm, from 'file:D:\Library\jellyfish-10-mbps-hd-hevc.mkv':
  Metadata:
    COMPATIBLE_BRANDS: iso4hvc1iso6
    MAJOR_BRAND     : iso4
    MINOR_VERSION   : 1
    ENCODER         : Lavf56.3.100
  Duration: 00:00:30.10, start: 0.067000, bitrate: 9978 kb/s
    Stream #0:0(und): Video: hevc (Main), yuv420p(tv), 1920x1080 [SAR 1:1 DAR 16:9], 29.97 fps, 29.97 tbr, 1k tbn, 29.97 tbc (default)
    Metadata:
      CREATION_TIME   : 2016-02-04 22:41:00
      LANGUAGE        : und
      HANDLER_NAME    : hevc@GPAC0.5.2-DEV-rev565-g71748d7-ab-suite
Stream mapping:
  Stream #0:0 -> #0:0 (hevc (native) -> h264 (h264_qsv))
Press [q] to stop, [?] for help
[h264_qsv @ 0000028cb11db740] No device available for encoder (device type qsv for codec h264_qsv).
[segment @ 0000028cb11f8fe0] Opening 'C:\Users\Peter\AppData\Roaming\Emby-Server\programdata\transcoding-temp\3e50c0f9cd367c67b45315f5175f321d4.ts' for writing
Output #0, segment, to 'C:\Users\Peter\AppData\Roaming\Emby-Server\programdata\transcoding-temp\3e50c0f9cd367c67b45315f5175f321d%d.ts':
  Metadata:
    encoder         : Lavf57.83.100
    Stream #0:0: Video: h264 (h264_qsv), nv12, 1920x1080 [SAR 1:1 DAR 16:9], q=2-31, 19957 kb/s, 29.97 fps, 90k tbn, 29.97 tbc (default)
    Metadata:
      encoder         : Lavc57.107.100 h264_qsv

Share this post


Link to post
Share on other sites
Devdroid

@ thanks! I guess it's not my setup then. 

 

 

@@Luke Do you think it's Intel related and might be fixed with a future driver update? Or does it have to do with FFMPEG? In case you need any samples for trial and error, the x265.com samples above should do. I'm guessing that if the samples on x265.com won't run, few others will. 

 

Edit: I'll also try Plex and report back :)

Edited by Devdroid

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest asrequested

You realize that it is working, it's just decoding isn't working. And it's due to ffmpeg. Your CPU should be able to decode the stream with no problems, then the GPU will do the re-encoding.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Luke

Right you can turn off gpu decoding and still use gpu encoding.

 

It's possible the competitor you mention might at be doing this which could unfortunately lead you into thinking that they're working and we're not. But that would not be a correct assessment.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Devdroid

You realize that it is working, it's just decoding isn't working. And it's due to ffmpeg. Your CPU should be able to decode the stream with no problems, then the GPU will do the re-encoding.

 

Yes, SW works perfectly well! I get up to 80-90 FPS with the "veryfast" profile with this CPU and 1080p, UHD is a bit of a struggle though with around ~30-40FPS. I was just curious to know if it works or not with the most common x265 encoding profiles/encodes.

 

The only place where HEVC direct play doesn't work for me is with Chrome. All of my Android devices gladly play all of my HEVC encodes via direct play (...even surprisingly old devices), and transcoding usually isn't necessary because of the low bitrate. 

 

It would just be neat to be able to use HW transcoding  :)

 

Right you can turn off gpu decoding and still use gpu encoding.

 

It's possible the competitor you mention might at be doing this which could unfortunately lead you into thinking that they're working and we're not. But that would not be a correct assessment.

 

I tried it, and it didn't work with them either. (Not that I would ever switch because of this - just curious about the state of HEVC HW transcoding  :)

Edited by Devdroid

Share this post


Link to post
Share on other sites
aahmyu

Hello getting the same errors and HEVC HW transcoding is not working anymore. its running SW which usese 100% of the cpu which is not good for me on a fanless box.

CPU is i57200u which is capable of hevc hw tranconding and it was working fine.

Edit: i tested more hevc files and same result.

[hevc_qsv @ 00000292dc30f2c0] Could not load the requested plugin '15dd936825ad475ea34e35f3f54217a6': specified object was not found (-9)
[hevc_qsv @ 00000292dc30f2c0] Error loading plugins
[hevc_qsv @ 00000292dc30f2c0] Error initializing an MFX session
Error while decoding stream #0:0: Function not implemented
[hevc_qsv @ 00000292dc30f2c0] Could not load the requested plugin '15dd936825ad475ea34e35f3f54217a6': specified object was not found (-9)
[hevc_qsv @ 00000292dc30f2c0] Error loading plugins
[hevc_qsv @ 00000292dc30f2c0] Error initializing an MFX session
Error while decoding stream #0:0: Function not implemented
[hevc_qsv @ 00000292dc30f2c0] Could not load the requested plugin '15dd936825ad475ea34e35f3f54217a6': specified object was not found (-9)
[hevc_qsv @ 00000292dc30f2c0] Error loading plugins
[hevc_qsv @ 00000292dc30f2c0] Error initializing an MFX session
Error while decoding stream #0:0: Function not implemented
[hevc_qsv @ 00000292dc30f2c0] Could not load the requested plugin '15dd936825ad475ea34e35f3f54217a6': specified object was not found (-9)
[hevc_qsv @ 00000292dc30f2c0] Error loading plugins
[hevc_qsv @ 00000292dc30f2c0] Error initializing an MFX session
Error while decoding stream #0:0: Function not implemented
[hevc_qsv @ 00000292dc30f2c0] Could not load the requested plugin '15dd936825ad475ea34e35f3f54217a6': specified object was not found (-9)
[hevc_qsv @ 00000292dc30f2c0] Error loading plugins
[hevc_qsv @ 00000292dc30f2c0] Error initializing an MFX session
Error while decoding stream #0:0: Function not implemented
[hevc_qsv @ 00000292dc30f2c0] Could not load the requested plugin '15dd936825ad475ea34e35f3f54217a6': specified object was not found (-9)
[hevc_qsv @ 00000292dc30f2c0] Error loading plugins
[hevc_qsv @ 00000292dc30f2c0] Error initializing an MFX session
Error while decoding stream #0:0: Function not implemented
[hevc_qsv @ 00000292dc30f2c0] Could not load the requested plugin '15dd936825ad475ea34e35f3f54217a6': specified object was not found (-9)
[hevc_qsv @ 00000292dc30f2c0] Error loading plugins
[hevc_qsv @ 00000292dc30f2c0] Error initializing an MFX session

Edited by aahmyu

Share this post


Link to post
Share on other sites
Devdroid

 

Hello getting the same errors and HEVC HW transcoding is not working anymore. its running SW which usese 100% of the cpu which is good for me on a fanless box.

CPU is i57200u which is capable of hevc hw tranconding and it was working fine.

Edit: i tested more hevc files and same result.

 

I've yet to find a single HEVC sample that does work with Quick Sync transcoding.

 

If anyone can find a HEVC sample that works - please share! I would like to check the encoding settings. 

 

 

@Luke  - it would be awesome if we could get our hands on a HEVC sample that does work, just for trial and error.  Could you share a sample that works with your setup? 

Edited by Devdroid

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest asrequested

Disable decoding, enable encoding.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
aahmyu

Disable decoding, enable encoding.

I just tried. its still using 100% cpu but im not getting that error anymore

Stream mapping:
  Stream #0:0 -> #0:0 (hevc (native) -> h264 (h264_qsv))
  Stream #0:1 -> #0:1 (ac3 (native) -> aac (native))
Press [q] to stop, [?] for help
[h264_qsv @ 0000021c9f812dc0] No device available for encoder (device type qsv for codec h264_qsv).
[h264_qsv @ 0000021c9f812dc0] Selected ratecontrol mode is not supported by the QSV runtime. Choose a different mode.
Error initializing output stream 0:0 -- Error while opening encoder for output stream #0:0 - maybe incorrect parameters such as bit_rate, rate, width or height
[aac @ 0000021c9f805ee0] Qavg: 25045.133
[aac @ 0000021c9f805ee0] 2 frames left in the queue on closing
Conversion failed!

Not sure if this error is relevant but ive seen in the logs

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest asrequested

What app were you using?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest asrequested

And what transcode settings are you using?

Share this post


Link to post
Share on other sites
aahmyu

Default settings and I was just testing on chrome. All my devices support HEVC direct playback. The problem is when I want to force a smaller quality I don't want it to do SW transcoding.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...