Jump to content
mev

ANSWERED BluRay MKV file freezing occasionally during browser playback

Recommended Posts

mev

Hi Folks,

 

I am using Emby for a while now and I really enjoy it for DVD playback - I have digitised all of my DVD library which works great.

 

I have recently moved on to my BluRay library and I am noticing a playback issue using the browser as a player, I also have an emby app on an android TV box and notice the same issue.

 

The server Emby is on is purpose built

 

CPU: AMD FX 6300 Hexa Core Processor 3.50GHz

RAM: 32 GB

OS: Currently Windows 10, Planning to switch to Server 2016

Storage: OS Disk 500GB SSD 500meg Read 500meg Write (where Emby is installed)

               Video Storage Disk 1+2 8 TB HDD 7200 RPM 128meg cache

 

The MKV's from the BluRays are usually circa 30GB in size

 

I will say that I am extremely new to emby and video stuff in general so I am not sure what info is useful and what's not. The settings on emby are defaults as per the installation.

 

One thing I noticed when playing the Blu Ray files from Emby is the Network usage shoots up on the emby server - Not sure if its expected/normal or if I need to consider NIC teaming

 

The other thing I noticed is if I sit and suffer the freezes (and there are lots) usually mid way through the movie it will stop freezing and/or happen less frequently unless you rewind or fast forward.

 

Does anyone have any setting recommendations I could try just to rule out simple stuff??

 

I have done all the usual host stuff such as ensure power management is not switching off stuff, all drivers are up to date, disk read/write is fine and tonnes of space for the temp/cache directory.

 

Any/All suggestions greatly welcome :)

 

Also if there are some logs I can provide to help, or do a debug during playback, just tell me what and Ill get it done.

 

Cheers

M

Share this post


Link to post
Share on other sites
mev

Hi Luke,

 

Thanks for the reply (Log attached)

 

Played a movie there and the issue happened at 00:52:00 and 00:52:40 local server time (GMT)

 

M

Log-14-01-2018.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites
Luke

Hi there, can you attach the ffmpeg log as well? thanks.

Share this post


Link to post
Share on other sites
mev

Hi,

 

I hopefully have attached the right ones now :)

 

M

ffmpeg.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites
Luke

I notice you customized the crf setting. you could try putting that back at default.

Share this post


Link to post
Share on other sites
mev

Hi Luke,

 

My sincerest apologies, I was not aware I changed anything. I have set it to Auto for now.

 

Something interesting I found, I copied a BluRay MKV to the SSD and added it to the Library in its own category for test purposes. for the whole movie I experienced two very short freezes which is certainly an improvement. This made me take a look at the storage config a bit closer and I THINK i might have some bottlenecking going on in the RAID setup. I have ordered a different card and an additional HDD to re-configure the storage, so if its OK rather than wasting any more of your time, I will wait until those supplies arrive (hopefully the weekend) and I will give you another update.

 

Thanks for all efforts so far, hopefully it is the storage config

 

M

Share this post


Link to post
Share on other sites
Luke

Thanks for the feedback.

Share this post


Link to post
Share on other sites
mev

Hi Luke,

 

Just to update. I think my problem is solved :)

 

The problem was 2 part

 

1. I sorted out the RAID config which reduced the amount of freezes (that was my bad)

 

and the more interesting find

 

2. If you are transcoding on a partition of the same drive (a HDD that is) where the BD MKV is stored, it really doesn't like it - Large sequential reads and then writes on another sector (this is what was doing it) - It is improved on the SSD but I don't see any SSD lasting too long in that setting.

 

The solution to 2 was to pop in a spare SSD (128GB) for transcoding which fixed everything.

 

I just said I would pass on the above in case someone else finds themselves in the same boat.

Thanks again for your assistance

 

 

(One sidenote question - I plan to format my Emby server soon to change the OS to Server 2016 - With regard to my license, is there any special procedure to follow or will it just work if I pop in the same key?)

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Luke

Thanks for the feedback. You can just pop in the same key.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...