Jump to content


Photo

4K UHD MKV's failing to direct play (exit playback within 15 secs)


  • Please log in to reply
37 replies to this topic

#1 annisman OFFLINE  

annisman

    Advanced Member

  • Members
  • 198 posts
  • Local time: 03:33 PM
  • LocationBuffalo

Posted 11 August 2019 - 01:53 PM

My 4K MKV's exit playback about 10 or 15 seconds after beginning a direct play with no error message. The exact same MKV file plays back perfectly when choosing a lossless audio track before playback (which then triggers a remux). What is going on here ??

#2 speechles OFFLINE  

speechles

    Advanced Member

  • App Developer
  • 5769 posts
  • Local time: 11:33 AM

Posted 11 August 2019 - 02:05 PM

Lemme take a wild educated stab-in-the-dark here. Are these MKV with DTS-HD audio tracks that just refuse to play? But choosing TrueHD rather than the DTS direct play has chosen it then plays fine? Yep. Roku has broken DTS pass-through on their latest firmware. It should pass the DTS-core through 5-channel from the DTS-HD track but it won't. It hangs on some devices. So the present work around is go to your Roku settings. Press home until you are at the Roku homescreen. Go to settings. If this is not a Roku TV it is in the HDMI audio settings. If this is a Roku TV it is in the Audio settings. Make sure DTS is not listed. Do not use AUTO. Use Dolby or Dolby+. That should solve the problem.

 

NOTE: This DTS issue affects all apps on the Roku not just Emby. Netflix, Youtube, Amazon, Hulu.. the list goes on...

 

Follow on Roku forums using these issue threads:

 

https://forums.roku....154486&p=650418

https://forums.roku....154534&p=650595

https://forums.roku....154479&p=650386

 

If this is not related to DTS .. hmm.. Can you post the media info for the problem item?


Edited by speechles, 11 August 2019 - 02:14 PM.


#3 annisman OFFLINE  

annisman

    Advanced Member

  • Members
  • 198 posts
  • Local time: 03:33 PM
  • LocationBuffalo

Posted 11 August 2019 - 02:20 PM

Will double check that it is a DTS only problem and report back, thanks so much for all that info. It is a Roku Ultra not a Roku TV.

#4 speechles OFFLINE  

speechles

    Advanced Member

  • App Developer
  • 5769 posts
  • Local time: 11:33 AM

Posted 11 August 2019 - 06:58 PM

yeah my Roku ultra definitely has issues with DTS-HD and refuses to pass-through the DTS core. Not sure why. The Damn Roku will advertise support for DTS even though I lack DTS too If I choose AUTO for HDMI Audio. This much is known. Always pick your Audio support unless you WANT to use volume control modes that Roku has. I always put volume mode to OFF. They have two modes Level removes loud sounds and boosts quiet. Night just removes loud sounds. I never use Volume modes so never use Auto. Volume modes will ONLY work if you use Auto. Make sure your "Volume Mode" is set to OFF.

 

https://support.roku...reaming-device-


Edited by speechles, 11 August 2019 - 07:01 PM.


#5 annisman OFFLINE  

annisman

    Advanced Member

  • Members
  • 198 posts
  • Local time: 03:33 PM
  • LocationBuffalo

Posted 11 August 2019 - 07:01 PM

I won't be home to test until Wednesday but I'm definitely going to have an answer for you on this.

#6 annisman OFFLINE  

annisman

    Advanced Member

  • Members
  • 198 posts
  • Local time: 03:33 PM
  • LocationBuffalo

Posted 11 August 2019 - 07:05 PM

I won't be home to test until Wednesday but I'm definitely going to have an answer for you on this.

#7 speechles OFFLINE  

speechles

    Advanced Member

  • App Developer
  • 5769 posts
  • Local time: 11:33 AM

Posted 11 August 2019 - 07:37 PM

It is all good take your time. When you want let us know what is up and I will dive into it. I believe it related to DTS but if this isn't the case please be sure to whack us in the head so we know. Sometimes you need to @speechles me in this or any other thread to keep us aware as sometimes like all humans things slip through the cracks. I will try to watch the thread but don't be afraid to ping my nickname. Never fear. Fear isn't a useful emotion. There is no such thing as stupid questions as that is an OxyMoron. Stupid remains ignorant and believes they can find the answer themselves. Smart people ask any and all sorts of questions.


Edited by speechles, 11 August 2019 - 07:44 PM.


#8 annisman OFFLINE  

annisman

    Advanced Member

  • Members
  • 198 posts
  • Local time: 03:33 PM
  • LocationBuffalo

Posted 13 August 2019 - 10:44 PM

All right now that I'm home I can test some things out. Here are my findings for the 4K version of Lord of war.

When selecting Dolby stereo it directs plays and then exits within 10 seconds.

When selecting Dolby 5.1 it direct plays and then exits within 10 seconds.

When selecting truehd 7.1 it triggers a remux and plays perfectly fine with no crashing.

Man on a ledge 4K is also showing the exact same results.

This is after I disable DTS in the HDMI audio settings of the Roku.

#9 annisman OFFLINE  

annisman

    Advanced Member

  • Members
  • 198 posts
  • Local time: 03:33 PM
  • LocationBuffalo

Posted 13 August 2019 - 10:48 PM

One thing I've noticed that while direct playing the streaming type is labeled as MKV. While a remux is playing the streaming type is labeled as HLS. What is the difference between these two? I don't understand anything about what streaming type means but maybe my issue is with the MKV streaming type and not an actual audio problem.

#10 Luke OFFLINE  

Luke

    System Architect

  • Administrators
  • 142317 posts
  • Local time: 02:33 PM

Posted 14 August 2019 - 01:02 AM

One thing I've noticed that while direct playing the streaming type is labeled as MKV. While a remux is playing the streaming type is labeled as HLS. What is the difference between these two? I don't understand anything about what streaming type means but maybe my issue is with the MKV streaming type and not an actual audio problem.

 

When it's not direct playing we have to deliver it to the Roku in a different format, in this case HLS where it breaks up the video into lots of little pieces and the Roku video player downloads a little bit at a time.



#11 annisman OFFLINE  

annisman

    Advanced Member

  • Members
  • 198 posts
  • Local time: 03:33 PM
  • LocationBuffalo

Posted 14 August 2019 - 01:23 AM

When it's not direct playing we have to deliver it to the Roku in a different format, in this case HLS where it breaks up the video into lots of little pieces and the Roku video player downloads a little bit at a time.


And direct stream doesn't break it up at all ?

#12 Luke OFFLINE  

Luke

    System Architect

  • Administrators
  • 142317 posts
  • Local time: 02:33 PM

Posted 14 August 2019 - 01:50 AM

Direct play does not.

#13 annisman OFFLINE  

annisman

    Advanced Member

  • Members
  • 198 posts
  • Local time: 03:33 PM
  • LocationBuffalo

Posted 14 August 2019 - 04:16 AM

@speechles thoughts now ?

#14 annisman OFFLINE  

annisman

    Advanced Member

  • Members
  • 198 posts
  • Local time: 03:33 PM
  • LocationBuffalo

Posted 14 August 2019 - 04:57 AM

Regular Blu Ray (h264) direct playback seems to be working OK, along with remux. Looks like just the 4K titles goving me issues.

#15 Luke OFFLINE  

Luke

    System Architect

  • Administrators
  • 142317 posts
  • Local time: 02:33 PM

Posted 16 August 2019 - 02:23 PM

So it's only when direct playing? Sounds like a Roku firmware problem, no ?



#16 annisman OFFLINE  

annisman

    Advanced Member

  • Members
  • 198 posts
  • Local time: 03:33 PM
  • LocationBuffalo

Posted 16 August 2019 - 03:44 PM

Wish I could tell you

#17 Luke OFFLINE  

Luke

    System Architect

  • Administrators
  • 142317 posts
  • Local time: 02:33 PM

Posted 16 August 2019 - 04:27 PM

Typically a direct play failure means it's a problem with the Roku video player. We'll see what @speechles thinks.

 

It might be something we'll have to report to Roku, and then temporarily trigger transcoding in order to ensure that it plays successfully.



#18 annisman OFFLINE  

annisman

    Advanced Member

  • Members
  • 198 posts
  • Local time: 03:33 PM
  • LocationBuffalo

Posted 16 August 2019 - 04:36 PM

Not sure if it matters but I'm on Emby beta for Roku

#19 speechles OFFLINE  

speechles

    Advanced Member

  • App Developer
  • 5769 posts
  • Local time: 11:33 AM

Posted 17 August 2019 - 11:25 AM

image.png

 

I had a fellow msg me the same exact thing. The problem file was Angry Birds and those are small so I wanted to see for myself. It plays on all my Roku devices just fine...

 

What is the model of Roku that is experience the problem? What is the Roku firmware version of that model? We want to be able to fix this but we need to reproduce the issue to discover the scenario that triggers it in order to eliminate it. Thanks and apologies. :)



#20 annisman OFFLINE  

annisman

    Advanced Member

  • Members
  • 198 posts
  • Local time: 03:33 PM
  • LocationBuffalo

Posted 17 August 2019 - 05:54 PM

It happens on both of my roku's and they are both the ultra models




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users