Jump to content


Photo
- - - - -

Transcoding most WMV files


  • Please log in to reply
30 replies to this topic

#1 syarbrou1 OFFLINE  

syarbrou1

    Advanced Member

  • Members
  • 30 posts
  • Local time: 06:07 AM

Posted 10 August 2019 - 11:14 PM

I am using Emby 2.4.0.1 and didn't have this problem before but started suddenly.  Tried wiping the install and starting over but no joy.  Basically with an XBox 360 I should be able to direct play any WMV file.  I've been doing so for years.  My files are usually WMV files with 8,000 bitrate and 6 channel WMA files in a WMV container.  I also have my XBox360 loading a profile so it can auto login to my network shares.  Is there a reason a WMV of lower size and only if matters 2 channel audio would work and show when paused the bar where the movie is with 0 to the full end length and so is direct playing.  VS a 8,000 bitrate encoded movie that is showing when paused 0 - 0 on the line and it's clearly trying to encode.  No idea why this started but open to thoughts.

 

Note i can even play like MP4 files and the like streaming so no reason my lager WMV files would not be unless somewhere I'm missing a max bitrate setting or somethign like that?  Don't even list mp4 in the MCE Classic interface as an extender format and it doesn't transcode so no clue on the WMV's.

 

Thanks.

 

Steve


Edited by syarbrou1, 10 August 2019 - 11:18 PM.


#2 Luke OFFLINE  

Luke

    System Architect

  • Administrators
  • 137604 posts
  • Local time: 07:07 AM

Posted 10 August 2019 - 11:46 PM

Hi there, can you please attach an ffmpeg log example? Thanks.



#3 syarbrou1 OFFLINE  

syarbrou1

    Advanced Member

  • Members
  • 30 posts
  • Local time: 06:07 AM

Posted 11 August 2019 - 12:00 AM

You bet.  See attached.  Restarted emby, cleared the logs, and ran the app.  There is also an embyserver.txt file and a hardwaredetection file but let me know if you want those.

 

Appreciate the help.

 

Steve


Edited by syarbrou1, 11 August 2019 - 12:01 AM.


#4 syarbrou1 OFFLINE  

syarbrou1

    Advanced Member

  • Members
  • 30 posts
  • Local time: 06:07 AM

Posted 11 August 2019 - 12:10 AM

If you read my 6 channel stuff disregard.  i removed.  Find two channel that did it now as well.

Thanks

 

Steve


Edited by syarbrou1, 11 August 2019 - 12:15 AM.


#5 Luke OFFLINE  

Luke

    System Architect

  • Administrators
  • 137604 posts
  • Local time: 07:07 AM

Posted 11 August 2019 - 01:34 PM

The emby for wmc machine needs direct access to this file path in order to avoid transcoding:
\\\\homeserver\\e$\\ServerFolders\\Videos\\Movies\\2 Guns (2013)\\2 Guns (2013).wmv

Does it have that? It's possible that a windows update may have reset your network sharing on your server machine. We've seen many examples of that over the years.

#6 syarbrou1 OFFLINE  

syarbrou1

    Advanced Member

  • Members
  • 30 posts
  • Local time: 06:07 AM

Posted 11 August 2019 - 02:40 PM

The emby for wmc machine needs direct access to this file path in order to avoid transcoding:
\\\\homeserver\\e$\\ServerFolders\\Videos\\Movies\\2 Guns (2013)\\2 Guns (2013).wmv

Does it have that? It's possible that a windows update may have reset your network sharing on your server machine. We've seen many examples of that over the years.

No it definitely does have access and runs startup scripts off the Windows 7 computer to connect to the shares.  And one movie in the same Videos\\Movies\\ folder does play without encoding.  Most seem to be transcoding, but some don't.  Never was a problem before and I've played a lot of them over the years thru MediaBrowser/Emby.  As mentioned, all WMV files encoded with MS Expressions Studio which should be as compatible with the XBox 360 as they get.

 

Thanks.

 

Steve



#7 Luke OFFLINE  

Luke

    System Architect

  • Administrators
  • 137604 posts
  • Local time: 07:07 AM

Posted 11 August 2019 - 03:48 PM

Can't the extenders only handle up to about 8 Mbps anyway? @ebr can confirm but we might have a condition in the app to force transcoding on extenders for videos over a certain bitrate.

#8 syarbrou1 OFFLINE  

syarbrou1

    Advanced Member

  • Members
  • 30 posts
  • Local time: 06:07 AM

Posted 11 August 2019 - 04:05 PM

Was this added more recently?  I encode all my movies to 8k and always have.  Never been an issue before with MB/Emby.  Some of my content I really want to keep in good format I do 10k and it didn't transcode before.  Not sure if it's a term thing but is a XBox 360 really an "extender" in this case or just how you use the term?  I think of an extender as like part of WMC that it extends the TV functionality.  Sounds like with Emby, if it's working as it was, it's not really an extender, but directly reading a WMV off the hard drive like any other computer.  So more as MS would call it, a video player I think.

 

According to Microsoft, beyond other supported file types, for WMV it supports up to:

 

Q4: What exactly does Xbox 360 support for WMV (VC-1)?

  • File name extensions: .wmv
  • Container: asf
  • Video profiles: WMV7 (WMV1), WMV8 (WMV2), WMV9 (WMV3), VC-1 (WVC1 or WMVA) in simple, main, and advanced up to level 3
  • Video bitrate: 15 Mbps with resolutions of 1920 x 1080 at 30 fps
  • Audio profiles: WMA7/8, WMA 9 Pro (stereo and 5.1), WMA lossless
  • Audio max bitrate: No restrictions 

 

Thanks.

 

Steve



#9 Luke OFFLINE  

Luke

    System Architect

  • Administrators
  • 137604 posts
  • Local time: 07:07 AM

Posted 11 August 2019 - 04:25 PM

No, it wasn't added recently, and I'm not even sure if we have it at all. But I do recall issues related to high bitrate videos so I'll need @ebr to comment on whether or not we may have added a transcoding condition for this.



#10 syarbrou1 OFFLINE  

syarbrou1

    Advanced Member

  • Members
  • 30 posts
  • Local time: 06:07 AM

Posted 11 August 2019 - 04:40 PM

OK will wait for ebr.  What I can tell you, is even a movie that is:

 

1276x720

Video bitrate: 5k

Total Bitrate: 5640k

Frame rate: 23.98

Audio: 640kbps

Channels: 6

Audio sample 48 kHz

 

transcodes now.

 

One other thing I can say, the fact that it transcodes and then craps out a few seconds in is another issue that I never had to worry about since it never transcoded.  Though if I revert back to Emby 3.something it still transcodes now but does so without failing after a few seconds.  Unfortunately even after deleting every registry key I could think of and every folder I could find, Emby still seems to have settings that are left behind.  Noticed when I reinstalled some of the things I remember being set were unset because the last install I unset them so not sure how much problems still lingers behind after an uninstall.  Like questionable versions of ffmpeg or what have you. 

 

Thanks.

Steve


Edited by syarbrou1, 11 August 2019 - 04:47 PM.


#11 Luke OFFLINE  

Luke

    System Architect

  • Administrators
  • 137604 posts
  • Local time: 07:07 AM

Posted 11 August 2019 - 04:55 PM

Can you attach the emby for wmc log? thanks.



#12 syarbrou1 OFFLINE  

syarbrou1

    Advanced Member

  • Members
  • 30 posts
  • Local time: 06:07 AM

Posted 11 August 2019 - 05:01 PM

Can you attach the emby for wmc log? thanks.

You bet.  I assume those are on the WMC computer?  Any help with the path would be appreciated. :)  Only logs I can find are the installer logs.

 

Also if I wanted to start looking, even though more inconvenient, another solution using Emby, which would be the best choice?  Basically would be, I have thousands of these WMV files, will start using a more modern format and DTS audio if I switch to another device, but do not want to transcode if at all possible.  My system can handle it, just not an ideal experience.  Glad to post this separately if you think it makes more sense than effecting this thread.

 

Thanks.

 

Steve


Edited by syarbrou1, 11 August 2019 - 05:07 PM.


#13 Happy2Play OFFLINE  

Happy2Play

    Trial and Error

  • Moderators
  • 15620 posts
  • Local time: 04:07 AM
  • LocationWashington State

Posted 11 August 2019 - 05:14 PM

You can find log path in the "How to Report a Problem".



#14 syarbrou1 OFFLINE  

syarbrou1

    Advanced Member

  • Members
  • 30 posts
  • Local time: 06:07 AM

Posted 11 August 2019 - 05:21 PM

Here they are.  Just zipped up the group in the requested folder.

 

Thanks.

 

Steve

Attached Files


Edited by syarbrou1, 11 August 2019 - 05:21 PM.


#15 Luke OFFLINE  

Luke

    System Architect

  • Administrators
  • 137604 posts
  • Local time: 07:07 AM

Posted 11 August 2019 - 05:33 PM

Is there a message about not being about to access the file?

#16 syarbrou1 OFFLINE  

syarbrou1

    Advanced Member

  • Members
  • 30 posts
  • Local time: 06:07 AM

Posted 11 August 2019 - 05:44 PM

Not that I'm seeing.  Need me to upload the text files without the zip?  I also know since removing everything and installing again, music won't play either.  Got a generic email.  But wasn't super worried about that right now.  I know since my issue is with WMV I searched the logs for that and found this which is just a debug message but not sure relevant.  2019-08-11 15:56:17.6535,Debug,,Could not find resource 'codec_wmv_hd' in theme Chocolate,1,Application.  Seemed more related to the theme.

 

I know the xbox is running my login scripts and showing success (success below is mapping my share for movies, tv shows, and music):

 

Mcx7-MEDIACENTER Script starting on Sun 08/11/2019 15:52:12.89 
The command completed successfully.
 
The command completed successfully.
 
The command completed successfully.
 
Mcx7-MEDIACENTER logged on at Sun 08/11/2019 15:52:13.47 
 
Thanks.
 
Steve

Edited by syarbrou1, 11 August 2019 - 05:47 PM.


#17 Luke OFFLINE  

Luke

    System Architect

  • Administrators
  • 137604 posts
  • Local time: 07:07 AM

Posted 11 August 2019 - 06:20 PM

Ok i wonder if that attempt just isn't' logged. Have you configured any playback settings in the app?



#18 syarbrou1 OFFLINE  

syarbrou1

    Advanced Member

  • Members
  • 30 posts
  • Local time: 06:07 AM

Posted 11 August 2019 - 07:23 PM

I miss the days when I was using MB 2 and was initially trying to figure out how to get the XBox working.  The logs would show that it couldn't access the files at \\blablabla directly and say it was transcoding.  Don't see anything like that in the logs at all right now.

 

As for Emby Media Center configuration, not much there to change.  It already had WMV in the extender formats and since have added MP4, ASF, and WMA for good measure even though I have MP4 files that are playing direct without those entries.

 

Thanks.

 

Steve



#19 syarbrou1 OFFLINE  

syarbrou1

    Advanced Member

  • Members
  • 30 posts
  • Local time: 06:07 AM

Posted 11 August 2019 - 08:54 PM

Is there a message about not being about to access the file?

This message got lost in my reply just noticed.  If you are referring to my comment about the music it says "AUDIO ERROR An error occurred while trying to play your selection".

 

Steve



#20 Luke OFFLINE  

Luke

    System Architect

  • Administrators
  • 137604 posts
  • Local time: 07:07 AM

Posted 11 August 2019 - 09:14 PM

Thanks for the info. We'll see what @ebr thinks.




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users