Jump to content

EMBY for WMC takes 68 seconds before displaying splash screen


One2Go
 Share

Go to solution Solved by d00zah,

Recommended Posts

One2Go

This just happened after not using EMC for a couple of days no changes have been made to the setup I am running server version 3.3.1.0 that was updated 3 days ago and latest version of EMC. Here are the first entries from the log and there are some strange entries for retries. I am not familiar with the IP address ending in 190 and also what is the Win 7 bug?

2018-03-31 00:21:29.0828,Debug,,=========System looking for assembly: System.Data.SQLite,, Version=1.0.88.0,, Culture=neutral,, PublicKeyToken=db937bc2d44ff139,1,Application
2018-03-31 00:21:29.0848,Info,,System.Data.SQLite,, Version=1.0.88.0,, Culture=neutral,, PublicKeyToken=db937bc2d44ff139 is being resolved to System.Data.SQLite,, Version=1.0.88.0,, Culture=neutral,, PublicKeyToken=db937bc2d44ff139,1,Application
2018-03-31 00:21:29.1338,Info,,==========Using new SQL Repo========,1,Application
2018-03-31 00:21:29.3638,Info,,Playstate initialization took 0.01 seconds.,1,Application
2018-03-31 00:21:29.4038,Info,,Successfully loaded fastload data for : C:\ProgramData\MediaBrowser-Classic\Cache\playstate MediaBrowser.Library.Entities.PlaybackStatus,13,Worker thread for FastLoadLoader
2018-03-31 00:21:29.4138,Info,,Using String Data from C:\ProgramData\MediaBrowser-Classic\Localization\strings-en.xml,1,Application
2018-03-31 00:21:29.4238,Info,,Total Kernel Init took 0.39 seconds.,1,Application
2018-03-31 00:21:29.4808,Info,,Finished validating : C:\ProgramData\MediaBrowser-Classic\Cache\playstate MediaBrowser.Library.Entities.PlaybackStatus,13,Worker thread for FastLoadLoader
2018-03-31 00:21:29.4808,Info,,Dictionary loading and validation took 0.12 seconds.,13,Worker thread for FastLoadLoader
2018-03-31 00:21:29.7198,Info,,Information DisplayText: Welcome to Emby for WMC,1,Application
2018-03-31 00:21:29.7438,Info,,Emby (version 3.0.307.0 ) Starting up.,1,Application
2018-03-31 00:21:29.7438,Info,,Startup parameters: ,1,Application
2018-03-31 00:21:29.7638,Debug,,Having to get media experience by reflection due to bug in Windows 7,1,Application
2018-03-31 00:21:29.7638,Debug,,GetMediaExperienceUsingReflection was unsuccessful,1,Application
2018-03-31 00:21:29.8938,Info,,Sending Http Get to http://192.168.1.190:8096/emby/System/Info/Public?format=Json,1,Application
2018-03-31 00:21:50.9538,Error,,Error getting response from http://192.168.1.190:8096/emby/System/Info/Public?format=Json ( Exception.  Type=System.Net.WebException Msg=Unable to connect to the remote server Src=System Method=GetResponse Line=0 Col=0 [n] StackTrace= [n]    at System.Net.HttpWebRequest.GetResponse() [n]    at MediaBrowser.ApiInteraction.MbHttpClient.Get(String url) ),1,Application
2018-03-31 00:21:51.1938,Info,,Unable to connect to server at 192.168.1.190. Will retry...,1,Application
2018-03-31 00:21:52.6938,Info,,Sending Http Get to http://192.168.1.190:8096/emby/System/Info/Public?format=Json,1,Application
2018-03-31 00:22:13.7138,Error,,Error getting response from http://192.168.1.190:8096/emby/System/Info/Public?format=Json ( Exception.  Type=System.Net.WebException Msg=Unable to connect to the remote server Src=System Method=GetResponse Line=0 Col=0 [n] StackTrace= [n]    at System.Net.HttpWebRequest.GetResponse() [n]    at MediaBrowser.ApiInteraction.MbHttpClient.Get(String url) ),1,Application
2018-03-31 00:22:13.7138,Info,,Unable to connect to server at 192.168.1.190. Will retry...,1,Application
2018-03-31 00:22:15.2138,Info,,Sending Http Get to http://192.168.1.190:8096/emby/System/Info/Public?format=Json,1,Application
2018-03-31 00:22:36.2538,Error,,Error getting response from http://192.168.1.190:8096/emby/System/Info/Public?format=Json ( Exception.  Type=System.Net.WebException Msg=Unable to connect to the remote server Src=System Method=GetResponse Line=0 Col=0 [n] StackTrace= [n]    at System.Net.HttpWebRequest.GetResponse() [n]    at MediaBrowser.ApiInteraction.MbHttpClient.Get(String url) ),1,Application
2018-03-31 00:22:36.2538,Info,,Unable to connect to server at 192.168.1.190. Will retry...,1,Application
2018-03-31 00:22:37.7538,Warning,,Unable to connect to configured server 192.168.1.190:8096. Will try automatic detection,1,Application
2018-03-31 00:22:37.9738,Info,,Sending Http Get to http://192.168.1.31:8096/emby/System/Info/Public?format=Json,1,Application
2018-03-31 00:22:37.9838,Info,,Sending Http Get to http://192.168.1.31:8096/emby/Users/Public?isDisabled=False&format=Json,1,Application
2018-03-31 00:22:38.0738,Info,,Connected to server NUC-PC at http://192.168.1.31:8096,1,Application
2018-03-31 00:22:38.0738,Info,,Server version: 3.3.1.0,1,Application
2018-03-31 00:22:38.1338,Debug,,GoToPage: resx://MediaBrowser/MediaBrowser.Resources/SplashPage,1,Application
2018-03-31 00:22:38.2838,Info,,Application Init took 68.86 seconds.,1,Application
2018-03-31 00:22:38.2838,Info,,Information DisplayText: Welcome to Emby for WMC,1,Application
Edited by One2Go
Link to comment
Share on other sites

sleepy

This just happened after not using EMC for a couple of days no changes have been made to the setup I am running server version 3.3.1.0 that was updated 3 days ago and latest version of EMC. Here are the first entries from the log and there are some strange entries for retries. I am not familiar with the IP address ending in 190 and also what is the Win 7 bug?

2018-03-31 00:21:29.0828,Debug,,=========System looking for assembly: System.Data.SQLite,, Version=1.0.88.0,, Culture=neutral,, PublicKeyToken=db937bc2d44ff139,1,Application
2018-03-31 00:21:29.0848,Info,,System.Data.SQLite,, Version=1.0.88.0,, Culture=neutral,, PublicKeyToken=db937bc2d44ff139 is being resolved to System.Data.SQLite,, Version=1.0.88.0,, Culture=neutral,, PublicKeyToken=db937bc2d44ff139,1,Application
2018-03-31 00:21:29.1338,Info,,==========Using new SQL Repo========,1,Application
2018-03-31 00:21:29.3638,Info,,Playstate initialization took 0.01 seconds.,1,Application
2018-03-31 00:21:29.4038,Info,,Successfully loaded fastload data for : C:\ProgramData\MediaBrowser-Classic\Cache\playstate MediaBrowser.Library.Entities.PlaybackStatus,13,Worker thread for FastLoadLoader
2018-03-31 00:21:29.4138,Info,,Using String Data from C:\ProgramData\MediaBrowser-Classic\Localization\strings-en.xml,1,Application
2018-03-31 00:21:29.4238,Info,,Total Kernel Init took 0.39 seconds.,1,Application
2018-03-31 00:21:29.4808,Info,,Finished validating : C:\ProgramData\MediaBrowser-Classic\Cache\playstate MediaBrowser.Library.Entities.PlaybackStatus,13,Worker thread for FastLoadLoader
2018-03-31 00:21:29.4808,Info,,Dictionary loading and validation took 0.12 seconds.,13,Worker thread for FastLoadLoader
2018-03-31 00:21:29.7198,Info,,Information DisplayText: Welcome to Emby for WMC,1,Application
2018-03-31 00:21:29.7438,Info,,Emby (version 3.0.307.0 ) Starting up.,1,Application
2018-03-31 00:21:29.7438,Info,,Startup parameters: ,1,Application
2018-03-31 00:21:29.7638,Debug,,Having to get media experience by reflection due to bug in Windows 7,1,Application
2018-03-31 00:21:29.7638,Debug,,GetMediaExperienceUsingReflection was unsuccessful,1,Application
2018-03-31 00:21:29.8938,Info,,Sending Http Get to http://192.168.1.190:8096/emby/System/Info/Public?format=Json,1,Application
2018-03-31 00:21:50.9538,Error,,Error getting response from http://192.168.1.190:8096/emby/System/Info/Public?format=Json ( Exception.  Type=System.Net.WebException Msg=Unable to connect to the remote server Src=System Method=GetResponse Line=0 Col=0 [n] StackTrace= [n]    at System.Net.HttpWebRequest.GetResponse() [n]    at MediaBrowser.ApiInteraction.MbHttpClient.Get(String url) ),1,Application
2018-03-31 00:21:51.1938,Info,,Unable to connect to server at 192.168.1.190. Will retry...,1,Application
2018-03-31 00:21:52.6938,Info,,Sending Http Get to http://192.168.1.190:8096/emby/System/Info/Public?format=Json,1,Application
2018-03-31 00:22:13.7138,Error,,Error getting response from http://192.168.1.190:8096/emby/System/Info/Public?format=Json ( Exception.  Type=System.Net.WebException Msg=Unable to connect to the remote server Src=System Method=GetResponse Line=0 Col=0 [n] StackTrace= [n]    at System.Net.HttpWebRequest.GetResponse() [n]    at MediaBrowser.ApiInteraction.MbHttpClient.Get(String url) ),1,Application
2018-03-31 00:22:13.7138,Info,,Unable to connect to server at 192.168.1.190. Will retry...,1,Application
2018-03-31 00:22:15.2138,Info,,Sending Http Get to http://192.168.1.190:8096/emby/System/Info/Public?format=Json,1,Application
2018-03-31 00:22:36.2538,Error,,Error getting response from http://192.168.1.190:8096/emby/System/Info/Public?format=Json ( Exception.  Type=System.Net.WebException Msg=Unable to connect to the remote server Src=System Method=GetResponse Line=0 Col=0 [n] StackTrace= [n]    at System.Net.HttpWebRequest.GetResponse() [n]    at MediaBrowser.ApiInteraction.MbHttpClient.Get(String url) ),1,Application
2018-03-31 00:22:36.2538,Info,,Unable to connect to server at 192.168.1.190. Will retry...,1,Application
2018-03-31 00:22:37.7538,Warning,,Unable to connect to configured server 192.168.1.190:8096. Will try automatic detection,1,Application
2018-03-31 00:22:37.9738,Info,,Sending Http Get to http://192.168.1.31:8096/emby/System/Info/Public?format=Json,1,Application
2018-03-31 00:22:37.9838,Info,,Sending Http Get to http://192.168.1.31:8096/emby/Users/Public?isDisabled=False&format=Json,1,Application
2018-03-31 00:22:38.0738,Info,,Connected to server NUC-PC at http://192.168.1.31:8096,1,Application
2018-03-31 00:22:38.0738,Info,,Server version: 3.3.1.0,1,Application
2018-03-31 00:22:38.1338,Debug,,GoToPage: resx://MediaBrowser/MediaBrowser.Resources/SplashPage,1,Application
2018-03-31 00:22:38.2838,Info,,Application Init took 68.86 seconds.,1,Application
2018-03-31 00:22:38.2838,Info,,Information DisplayText: Welcome to Emby for WMC,1,Application
 
Your Server IP has changed. You should set the option in the settings on the main Emby WMC page to find the server automatically and log in. This will speed up the start significantly.

 

Sent from my 5080X using Tapatalk

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

One2Go

@@Luke

Well I tried my best but I either don't know where to look for the "Find Server Automatically" or I believe something else is wrong. Attached is a screen shot of the EMC configurator I don't have a Media Browser Classic configurator plus a screen shot of the advanced settings in EMC which shows the correct IP address for the server. Where does this 192.168.1.190 come from destination is not reachable when pinging but it was at one time as the 3/23/2018 log does not complain.

 

Below are the log entries from 3/23/2018 which worked just fine and from 3/31/2018 which has the long delay.

 

I changed in the network adapter the IP v4 to a static IP address. The server and the client are both on the same machine so they should be able to find each other easily.

 

Please assist me with some help.

From 4/23/2018

2018-03-23 21:50:35.7809,Debug,,=========System looking for assembly: System.Data.SQLite,, Version=1.0.88.0,, Culture=neutral,, PublicKeyToken=db937bc2d44ff139,1,Application
2018-03-23 21:50:35.7839,Info,,System.Data.SQLite,, Version=1.0.88.0,, Culture=neutral,, PublicKeyToken=db937bc2d44ff139 is being resolved to System.Data.SQLite,, Version=1.0.88.0,, 
Culture=neutral,, PublicKeyToken=db937bc2d44ff139,1,Application
2018-03-23 21:50:35.7909,Info,,==========Using new SQL Repo========,1,Application
2018-03-23 21:50:35.9719,Info,,Playstate initialization took 0.01 seconds.,1,Application
2018-03-23 21:50:36.0109,Info,,Successfully loaded fastload data for : C:\ProgramData\MediaBrowser-Classic\Cache\playstate MediaBrowser.Library.Entities.PlaybackStatus,13,Worker thread for FastLoadLoader
2018-03-23 21:50:36.0259,Info,,Using String Data from C:\ProgramData\MediaBrowser-Classic\Localization\strings-en.xml,1,Application
2018-03-23 21:50:36.0349,Info,,Total Kernel Init took 0.27 seconds.,1,Application
2018-03-23 21:50:36.0929,Info,,Finished validating : C:\ProgramData\MediaBrowser-Classic\Cache\playstate MediaBrowser.Library.Entities.PlaybackStatus,13,Worker thread for FastLoadLoader
2018-03-23 21:50:36.0929,Info,,Dictionary loading and validation took 0.12 seconds.,13,Worker thread for FastLoadLoader
2018-03-23 21:50:36.3099,Info,,Information DisplayText: Welcome to Emby for WMC,1,Application
2018-03-23 21:50:36.3329,Info,,Emby (version 3.0.307.0 ) Starting up.,1,Application
2018-03-23 21:50:36.3329,Info,,Startup parameters: ,1,Application
2018-03-23 21:50:36.3519,Debug,,Having to get media experience by reflection due to bug in Windows 7,1,Application
2018-03-23 21:50:36.3529,Debug,,GetMediaExperienceUsingReflection was unsuccessful,1,Application
2018-03-23 21:50:36.4929,Info,,Sending Http Get to http://192.168.1.190:8096/emby/System/Info/Public?format=Json,1,Application
2018-03-23 21:50:36.8429,Info,,Sending Http Get to http://192.168.1.190:8096/emby/Users/Public?isDisabled=False&format=Json,1,Application
2018-03-23 21:50:36.9329,Info,,Connected to server NUC-PC at http://192.168.1.190:8096,1,Application
2018-03-23 21:50:36.9329,Info,,Server version: 3.3.1.0,1,Application
2018-03-23 21:50:37.0029,Debug,,GoToPage: resx://MediaBrowser/MediaBrowser.Resources/SplashPage,1,Application
2018-03-23 21:50:37.1429,Info,,Application Init took 1.11 seconds.,1,Application


From 3/31/2018

2018-03-31 16:12:59.9988,Debug,,=========System looking for assembly: System.Data.SQLite,, Version=1.0.88.0,, Culture=neutral,, PublicKeyToken=db937bc2d44ff139,1,Application
2018-03-31 16:13:00.0018,Info,,System.Data.SQLite,, Version=1.0.88.0,, Culture=neutral,, PublicKeyToken=db937bc2d44ff139 is being resolved to System.Data.SQLite,, Version=1.0.88.0,, Culture=neutral,, PublicKeyToken=db937bc2d44ff139,1,Application
2018-03-31 16:13:00.0078,Info,,==========Using new SQL Repo========,1,Application
2018-03-31 16:13:00.1838,Info,,Playstate initialization took 0.01 seconds.,1,Application
2018-03-31 16:13:00.2208,Info,,Successfully loaded fastload data for : C:\ProgramData\MediaBrowser-Classic\Cache\playstate MediaBrowser.Library.Entities.PlaybackStatus,13,Worker thread for FastLoadLoader
2018-03-31 16:13:00.2388,Info,,Using String Data from C:\ProgramData\MediaBrowser-Classic\Localization\strings-en.xml,1,Application
2018-03-31 16:13:00.2478,Info,,Total Kernel Init took 0.27 seconds.,1,Application
2018-03-31 16:13:00.3068,Info,,Finished validating : C:\ProgramData\MediaBrowser-Classic\Cache\playstate MediaBrowser.Library.Entities.PlaybackStatus,13,Worker thread for FastLoadLoader
2018-03-31 16:13:00.3068,Info,,Dictionary loading and validation took 0.12 seconds.,13,Worker thread for FastLoadLoader
2018-03-31 16:13:00.7438,Info,,Information DisplayText: Welcome to Emby for WMC,1,Application
2018-03-31 16:13:00.7788,Info,,Emby (version 3.0.307.0 ) Starting up.,1,Application
2018-03-31 16:13:00.7788,Info,,Startup parameters: ,1,Application
2018-03-31 16:13:00.9508,Debug,,Having to get media experience by reflection due to bug in Windows 7,1,Application
2018-03-31 16:13:00.9588,Debug,,GetMediaExperienceUsingReflection was unsuccessful,1,Application
2018-03-31 16:13:01.1418,Info,,Sending Http Get to http://192.168.1.190:8096/emby/System/Info/Public?format=Json,1,Application
2018-03-31 16:13:22.2398,Error,,Error getting response from http://192.168.1.190:8096/emby/System/Info/Public?format=Json ( Exception.  Type=System.Net.WebException Msg=Unable to connect to the remote server Src=System Method=GetResponse Line=0 Col=0 [n] StackTrace= [n]    at System.Net.HttpWebRequest.GetResponse() [n]    at MediaBrowser.ApiInteraction.MbHttpClient.Get(String url) ),1,Application
2018-03-31 16:13:22.4398,Info,,Unable to connect to server at 192.168.1.190. Will retry...,1,Application
2018-03-31 16:13:23.9498,Info,,Sending Http Get to http://192.168.1.190:8096/emby/System/Info/Public?format=Json,1,Application
2018-03-31 16:13:44.9498,Error,,Error getting response from http://192.168.1.190:8096/emby/System/Info/Public?format=Json ( Exception.  Type=System.Net.WebException Msg=Unable to connect to the remote server Src=System Method=GetResponse Line=0 Col=0 [n] StackTrace= [n]    at System.Net.HttpWebRequest.GetResponse() [n]    at MediaBrowser.ApiInteraction.MbHttpClient.Get(String url) ),1,Application
2018-03-31 16:13:44.9598,Info,,Unable to connect to server at 192.168.1.190. Will retry...,1,Application
2018-03-31 16:13:46.4598,Info,,Sending Http Get to http://192.168.1.190:8096/emby/System/Info/Public?format=Json,1,Application
2018-03-31 16:14:07.4598,Error,,Error getting response from http://192.168.1.190:8096/emby/System/Info/Public?format=Json ( Exception.  Type=System.Net.WebException Msg=Unable to connect to the remote server Src=System Method=GetResponse Line=0 Col=0 [n] StackTrace= [n]    at System.Net.HttpWebRequest.GetResponse() [n]    at MediaBrowser.ApiInteraction.MbHttpClient.Get(String url) ),1,Application
2018-03-31 16:14:07.4598,Info,,Unable to connect to server at 192.168.1.190. Will retry...,1,Application
2018-03-31 16:14:08.9598,Warning,,Unable to connect to configured server 192.168.1.190:8096. Will try automatic detection,1,Application
2018-03-31 16:14:09.1098,Info,,Sending Http Get to http://192.168.1.31:8096/emby/System/Info/Public?format=Json,1,Application
2018-03-31 16:14:09.1398,Info,,Sending Http Get to http://192.168.1.31:8096/emby/Users/Public?isDisabled=False&format=Json,1,Application
2018-03-31 16:14:09.2998,Info,,Connected to server NUC-PC at http://192.168.1.31:8096,1,Application
2018-03-31 16:14:09.2998,Info,,Server version: 3.3.1.0,1,Application
2018-03-31 16:14:09.3598,Debug,,GoToPage: resx://MediaBrowser/MediaBrowser.Resources/SplashPage,1,Application
2018-03-31 16:14:09.5098,Info,,Application Init took 69.26 seconds.,1,Application

5abff4e2e05fa_EMCConfig.jpg

 

5abff4fa2033c_WMCAdvConfig.jpg

Edited by One2Go
Link to comment
Share on other sites

  • Solution
d00zah

3rd image... select the "-" sign next to the bad 'Current Server' IP to change to 'Find Automatically'.

 

post-10374-0-30274100-1522530546_thumb.jpg

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

One2Go

Thanks that did the trick. Kind of strange as the PC has 192.168.1.31 as IP address and the server as well as client are on the same box. But all is well again :)

Link to comment
Share on other sites

Setting a static ip for your server machine can help prevent this from happening in the future.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...