Jump to content

EMBY ATSC3


lklein

Recommended Posts

18 hours ago, softworkz said:

If you could you provide an example command line and a short sample file where playback gets fixed by the command line, I'd be able to better understand the problem and figure something out.

Attached 30 second clip captured directly from HDHR. If I decode it like this and play with VLC, the audio has obvious periodic gaps trying to maintain timing:

ffmpeg -i 105-1-Atlanta.ts -c:v copy -c:a ac3 test1.ts

This smooths it out and get rid of the gaps, but can occasionally give slight pitch changes if you are listening close enough:

ffmpeg -i 105-1-Atlanta.ts -c:v copy -c:a ac3 -async 5000 test2.ts

The 5000 can be smaller and still work, but I think I found it needs to be at least 2000 to give it enough flexibility to prevent gaps. I was expecting something constant like ~ -4k (44.1k vs 48k) caused by translating a header incorrectly or something, but it seems smaller than that and variable. This was good enough for my needs. Please let me know if I have overlooked something here.

Thanks,

-John

105-1-Atlanta.ts

Link to comment
Share on other sites

@johnb7 Thanks a lot for the sample and description.

With a little help from a friend (thanks!),  we got this fixed at the ffmpeg side. 
At this time, I can't say for sure whether it will be in the next or a subsequent beta, but it's coming either way..

Link to comment
Share on other sites

lukeoslavia

Have any of the beta versions outside of windows been updated with the ffmpeg changes yet, or will this latest change be included in say the Linux/Unraid builds?

Link to comment
Share on other sites

In the betta channel we usually have the Windows ffmpeg binaries updated first but it's never taking long until all others follow
Currently, there's no difference and it's been like this for weeks.
 

Link to comment
Share on other sites

Just look at this line in the ffmpeg logs:

12:14:06.608 ffmpeg version 4.4.0-emby_2021_08_23 Copyright (c) 2000-2021 the FFmpeg developers and softworkz for Emby LLC

The relevant part is emby_2021_08_23

the previous version number (4.4.0) doesn't really tell anything.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

@softworkz I have been using the new ffmpeg build for a couple weeks. I no longer need the extra parameters to get smooth AC4 audio and the quality is much better. Thanks very much. It tends to choose the wrong audio track when utilized inside Emby, so I am continuing to use an external proxy to convert before it gets there.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

39 minutes ago, johnb7 said:

@softworkz I have been using the new ffmpeg build for a couple weeks. I no longer need the extra parameters to get smooth AC4 audio and the quality is much better. Thanks very much. It tends to choose the wrong audio track when utilized inside Emby, so I am continuing to use an external proxy to convert before it gets there.

Hi John, thanks for the feedback. 

I think, the audio track selection will be much easier than that. Could you please create a new topic for this?

Thanks,
sw

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

I can concur with John about the audio track selection.

We just got ATSC 3.0 in Houston, and the new channels appear to be broadcasting two AC-4 audio tracks. (Stereo, 5.1 surround)

I am using a HDHomerun Flex 4k with the current Emby beta windows server and it is able to decode the AC-4 audio, but it only selects the stereo track. You can change the audio track selection in the Emby client and it indicates that it changed the audio tracks to 5.1, but it is still stuck on the stereo track.

I am running the Emby client on a Nvidia Shield 2019.

At the moment in order to be able to switch between audio tracks and have the audio in English I am using the Live Channels app on the Shield. With this app I am able to switch audio tracks. I am hoping this is temporary solution for me since I would much rather use Emby as my live TV DVR.

Let me know if this is the correct place to report this, or is there a support ticket to turn in on this subject.

Thanks for your support.

Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, gbees said:

Emby client and it indicates that it changed the audio tracks to 5.1, but it is still stuck on the stereo track.

I imagine it is changing tracks but AC4 isn't supported for pass through or multi-channel decoding so it is being mixed down to stereo.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
CharlieMurphy

I've skimmed this thread, sorry if I missed my answer. My market has ATSC3/HEVC now. Sound is working on an Android phone, but not on Chromecast w/ Google TV (ver. AndroidTv 2.0.61g). Should it be working? If so, where do I begin troubleshooting?

Thanks!

Edited by CharlieMurphy
Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, CharlieMurphy said:

I've skimmed this thread, sorry if I missed my answer. My market has ATSC3/HEVC now. Sound is working on an Android phone, but not on Chromecast w/ Google TV (ver. AndroidTv 2.0.61g). Should it be working? If so, where do I begin troubleshooting?

Thanks!

Can you please play a channel with that issue for a few seconds and then follow the instructions to send a log from the app?

 

Link to comment
Share on other sites

CharlieMurphy

submitted at 9:55am EST

user: CharlieMurphy

 

This is CCwGTV connected to a pretty old Vizio TV with optical output to a fairly old soundbar. I have other CCwGTV's as well I can test with, none of them with exactly the same TV or soundbars.

Thanks, ebr!

Edited by CharlieMurphy
Link to comment
Share on other sites

25 minutes ago, CharlieMurphy said:

This is CCwGTV connected to a pretty old Vizio TV with optical output to a fairly old soundbar

Okay, so that is not going to support ATSC3 audio.  The app realizes this but I think you may need the beta server version for it to recognize it.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

CharlieMurphy

I see. So what would the requirements be? The TV would have to support AC4 passthrough and the soundbar would need to support AC4 as well?

And just to make sure I'm up-to-date, transcoding AC4 audio isn't an option yet, but may be in the future with ffmpeg support?

I have a beta server, I can test with that to see what it says.

Thanks again!

Link to comment
Share on other sites

17 minutes ago, CharlieMurphy said:

So what would the requirements be? The TV would have to support AC4 passthrough and the soundbar would need to support AC4 as well?

To get actual AC4 audio, yes.

18 minutes ago, CharlieMurphy said:

And just to make sure I'm up-to-date, transcoding AC4 audio isn't an option yet, but may be in the future with ffmpeg support?

That is what the beta server should do.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

CharlieMurphy

Server 4.7.0.19 beta

No video or audio here. Dashboard shows direct play of video and audio. Video works on server version 4.6.7.0

client logs sent @ 12:35p, EST

I'm going to restart my CCwGTV to rule out exoplayer or whatever makes these devices so flakey.

Link to comment
Share on other sites

CharlieMurphy

I have a detail to add. The client says "Trans" under the channel name for the HEVC channel while the server dashboard says direct play for audio and video.

And thanks again for the support. OTA HEVC and AC4 is pretty exciting to me (nerd alert!).

Edited by CharlieMurphy
Link to comment
Share on other sites

23 minutes ago, CharlieMurphy said:

OTA HEVC and AC4 is pretty exciting to me

Hi.  Your playback device does not support AC4 so you are not going to get that.  The only way you'll get audio is by the server converting it to AC3 (or something else).

Can I please see the server and ffmpeg logs that go with that playback you attempted above?  There is an error being thrown by the server causing the playback failures.

Link to comment
Share on other sites

CharlieMurphy
2022-01-05 13:36:27.396
Operating System: Linux version 5.11.0-43-generic (buildd@lcy02-amd64-036) (gcc (Ubuntu 9.3.0-17ubuntu1~20.04) 9.3.0, GNU ld (GNU Binutils for Ubuntu) 2.34) #47~20.04.2
OS/Process: x64/x64
Emby Server version: 4.7.0.19
Operating system: Unix 5.11.0.43
Command Line: /app/emby/EmbyServer.dll -programdata /config -ffdetect /app/emby/ffdetect -ffmpeg /app/emby/ffmpeg -ffprobe /app/emby/ffprobe -restartexitcode 3

App: AndroidTv 2.0.61g
name

http://emby.<redacted>/emby/videos/6437337/live.m3u8?DeviceId=0ca3dffc8f0a24f6&MediaSourceId=native_42565354d706e63e6d25298633abeb04_cdd2ebb8836cbaa2df22fdf4ad5c2ec3&PlaySessionId=15891f04311d461fb21a2c04af828cad&api_key=<redacted>&LiveStreamId=06044cf0e6f93cdae5f285c9ecfaaeb4_01413a525b3a9622ce6fdf19f7dde354_native_42565354d706e63e6d25298633abeb04_cdd2ebb8836cbaa2df22fdf4ad5c2ec3&VideoCodec=h264,mpeg2video,hevc,h265&AudioCodec=aac_latm,mp4a_latm,ac3,aac,mp3&VideoBitrate=159616000&AudioBitrate=384000&MaxHeight=2160&AudioStreamIndex=1&CopyTimestamps=true&SegmentContainer=m4s,ts&MinSegments=2&AllowInterlacedVideoStreamCopy=True&BreakOnNonKeyFrames=True&ManifestSubtitles=vtt&h264-profile=high,main,baseline,constrainedbaseline&h264-level=51&hevc-profile=Main,Main10&aac_latm-audiochannels=8&mp4a_latm-audiochannels=8&ac3-audiochannels=8&aac-audiochannels=8&mp3-audiochannels=8&TranscodeReasons=AudioCodecNotSupported

{"Protocol":"Http","Id":"native_42565354d706e63e6d25298633abeb04_cdd2ebb8836cbaa2df22fdf4ad5c2ec3","Path":"http://127.0.0.1:8096/LiveTv/LiveStreamFiles/fecfd85473a94b2db0a3fce63883db5e/stream.ts","Type":"Default","Container":"mpegts","IsRemote":false,"ContainerStartTimeTicks":621599091780,"SupportsTranscoding":true,"SupportsDirectStream":true,"SupportsDirectPlay":false,"IsInfiniteStream":true,"RequiresOpening":true,"RequiresClosing":true,"LiveStreamId":"06044cf0e6f93cdae5f285c9ecfaaeb4_01413a525b3a9622ce6fdf19f7dde354_native_42565354d706e63e6d25298633abeb04_cdd2ebb8836cbaa2df22fdf4ad5c2ec3","RequiresLooping":false,"SupportsProbing":false,"MediaStreams":[{"Codec":"hevc","ColorTransfer":"bt709","ColorPrimaries":"bt709","ColorSpace":"bt709","StreamStartTimeTicks":621599258670,"TimeBase":"1/90000","VideoRange":"SDR","DisplayTitle":"1080p HEVC","IsInterlaced":false,"BitRate":20000000,"BitDepth":10,"RefFrames":1,"IsDefault":false,"IsForced":false,"Height":1080,"Width":1920,"AverageFrameRate":59.94006,"RealFrameRate":59.94006,"Profile":"Main 10","Type":"Video","AspectRatio":"16:9","Index":0,"IsExternal":false,"IsTextSubtitleStream":false,"SupportsExternalStream":false,"Protocol":"File","PixelFormat":"yuv420p10le","Level":123,"IsAnamorphic":false},{"Codec":"ac4","CodecTag":"AC-4","Language":"eng","StreamStartTimeTicks":621599258670,"TimeBase":"1/90000","DisplayTitle":"English AC4 5.1","DisplayLanguage":"English","IsInterlaced":false,"ChannelLayout":"5.1","Channels":6,"SampleRate":46034,"IsDefault":false,"IsForced":false,"Type":"Audio","Index":1,"IsExternal":false,"IsTextSubtitleStream":false,"SupportsExternalStream":false,"Protocol":"File"},{"Codec":"ac4","CodecTag":"AC-4","Language":"spa","StreamStartTimeTicks":621599258670,"TimeBase":"1/90000","DisplayTitle":"Spanish AC4 stereo","DisplayLanguage":"Spanish","IsInterlaced":false,"ChannelLayout":"stereo","Channels":2,"SampleRate":46034,"IsDefault":false,"IsForced":false,"Type":"Audio","Index":2,"IsExternal":false,"IsTextSubtitleStream":false,"SupportsExternalStream":false,"Protocol":"File"}],"Formats":[],"Bitrate":20000000,"RequiredHttpHeaders":{},"ReadAtNativeFramerate":false,"DefaultAudioStreamIndex":1}

>>>>>>  User policy for CharlieMurphy
        Enable Playback Remuxing: True
        Enable Video Playback Transcoding: False
        Enable Audio Playback Transcoding: True


>>>>>>  Processing Plan
Info    Name                                        CanDoInHardware      WillDoInHardware     Reason                                  
Info    Copy video stream                        >> False                False                Software Codec                           
Info    VideoInput                               >> False                False                Not a hardware decoder                   
Info    VideoOutput                              >> False                False                Not a hardware encoder                   
Info    Copy video stream                        >> False                False                Software Codec                           

>>>>>>  Projected Processing Formats
Info    Previous                HW-Context   Format       SW-Format           Size   Next
Info    hevc                 >> -            yuv420p10    yuv420p10      1920x1080 >> 

/app/emby/ffmpeg -loglevel +timing -y -print_graphs_file "/config/logs/ffmpeg-remux-e8fd22d8-982c-4379-b9b2-fbfa92c29e4c_1graph.txt" -copyts -start_at_zero -analyzeduration 3000000 -f mpegts -c:v:0 hevc -i "http://127.0.0.1:8096/LiveTv/LiveStreamFiles/fecfd85473a94b2db0a3fce63883db5e/stream.ts" -map 0:0 -map 0:1 -sn -c:v:0 copy -c:a:0 ac3 -ab:a:0 384000 -ar:a:0 46034 -ac:a:0 6 -metadata:s:a:0 language=eng -disposition:a:0 default -fflags +discardcorruptts+fillwallclockdts -max_delay 5000000 -avoid_negative_ts disabled -f hls -map_metadata -1 -map_chapters -1 -start_number 0 -hls_time 00:00:03.000 -hls_list_size 0 -hls_base_url hls/D4EE92/ -hls_segment_filename "/mnt/transcode/transcoding-temp/D4EE92_%d.m4s" -hls_segment_type fmp4 -hls_fmp4_init_filename "/mnt/transcode/transcoding-temp/D4EE92_init.mp4" -hls_flags +temp_file "/mnt/transcode/transcoding-temp/D4EE92.m3u8"

13:36:27.410 ffmpeg version 4.5.0-emby_2021_12_10 Copyright (c) 2000-2021 the FFmpeg developers and softworkz for Emby LLC
13:36:27.410   built with gcc 8.3.0 (crosstool-NG 1.24.0)
13:36:27.410 Execution Date: 2022-01-05 13:36:27
13:36:27.507 Input #0, mpegts, from 'http://127.0.0.1:8096/LiveTv/LiveStreamFiles/fecfd85473a94b2db0a3fce63883db5e/stream.ts':
13:36:27.507   Duration: N/A, start: 62159.909178, bitrate: N/A
13:36:27.507   Program 3 
13:36:27.507   Stream #0:0[0x31]: Video: hevc (Main 10) ([36][0][0][0] / 0x0024), yuv420p10le(tv, bt709), 1920x1080 [SAR 1:1 DAR 16:9], Level 123, 59.94 fps, 59.94 tbr, 90k tbn, Start-Time 62159.926s
13:36:27.507   Stream #0:1[0x32](eng): Audio: ac4 (AC-4 / 0x342D4341), 46034 Hz, 5.1(side), fltp, Start-Time 62159.926s
13:36:27.507   Stream #0:2[0x33](spa): Audio: ac4 (AC-4 / 0x342D4341), 46034 Hz, stereo, fltp, Start-Time 62159.926s
13:36:27.507   Stream #0:3[0x39]: Data: bin_data (STPP / 0x50505453), Start-Time 62159.909s
13:36:27.517 Stream mapping:
13:36:27.517   Stream #0:0 -> #0:0 (copy)
13:36:27.517   Stream #0:1 -> #0:1 (ac4 (native) -> ac3 (native))
13:36:27.517 Press [q] to stop, [?] for help
13:36:27.521 [ac3 @ 0x20b5680] Specified sample rate 46034 is not supported
13:36:27.521 Error initializing output stream 0:1 -- Error while opening encoder for output stream #0:1 - maybe incorrect parameters such as bit_rate, rate, width or height
13:36:27.524 Conversion failed!
13:36:27.524 

======= ExtraData
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

It's passing through xTeVe so that may be causing an issue? I use xTeVe because it allows me to share streams with another Emby server (beta/stable) or other apps without occupying 2 tuners for the same channel.

 

Edit to add:

Direct play is fully working with this setup on an Android phone, so I know xTeVe is at least capable of handling it, even if it's causing issues with ffmpeg currently.

Edited by CharlieMurphy
Link to comment
Share on other sites

@softworkz The current beta server (.19) fails to transcode a live TV stream to the Android TV app when one is needed.  I've seen the error above and some others (in other threads).

Has this been addressed for the next beta or is more troubleshooting required?

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

CharlieMurphy

I went directly to the HDHR to rule out xTeVe and had the same result. Rolled server beta back to .18 just to see and also it had the same behavior.

Thank you!

Link to comment
Share on other sites

rljnc

Okay I am confused after reading through these post, so I am running emby beta 4.7.0.19 on an Nvidia shield pro and a Dolby atmos receiver. Will emby play audio for ATCS 3.0 channels, I can only get video, playing back directly, I have tried every setting I can see to change and get no audio, so will it work? If so how.

Link to comment
Share on other sites

18 hours ago, rljnc said:

Okay I am confused after reading through these post, so I am running emby beta 4.7.0.19 on an Nvidia shield pro and a Dolby atmos receiver. Will emby play audio for ATCS 3.0 channels, I can only get video, playing back directly, I have tried every setting I can see to change and get no audio, so will it work? If so how.

I tested a recording on a Shield with an Atmos receiver and it worked.  As long as the audio is directly supported by the playback devices, it should work.  If transcoding is required, there is an issue in the current server beta that will cause that to fail.

Link to comment
Share on other sites

rljnc

So I do not understand why mine is not working, stats says direct play on video and audio, shows codec as HEVC. This is playing live, have not done any recordings.

Edited by rljnc
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...