Jump to content


Photo

Have to reboot Mac to restart Emby

reboot Mac

  • Please log in to reply
32 replies to this topic

#1 meatball OFFLINE  

meatball

    Advanced Member

  • Members
  • 78 posts
  • Local time: 05:50 PM

Posted 13 September 2019 - 11:27 PM

So I recently moved my Emby from unraid to Mac a few months ago. Everything works well but there's one reoccurring issue I can't seem to get past - the only way I can restart Emby successfully/gracefully is by restarting my Mac. 

 

For example if I install a plugin, I can't reboot emby successfully from the menu. It simply won't start back up. If I go into Applications to start it manually one of two things happens:

 

1) I get a error that says it's already running and sure enough activity monitor shows emby processes running. But the even if I force shut those down and there are zero Emby processes running, it still won't boot up. OR

2) No error message but the application still doesn't start (but it relaunches those emby processes).

 

This scenario happens 100% of the time. Launching Emby at startup works without issue.

 

Has anyone experienced a similar issue been able to resolve it? Any guidance would be very appreciated.

 

Thanks


Edited by meatball, 14 September 2019 - 03:33 PM.


#2 Luke OFFLINE  

Luke

    System Architect

  • Administrators
  • 152442 posts
  • Local time: 08:50 PM

Posted 19 September 2019 - 01:14 PM

Hi, we're looking into this, thanks.



#3 Lt Shiny Shades OFFLINE  

Lt Shiny Shades

    Newbie

  • Members
  • 1 posts
  • Local time: 12:50 AM

Posted 17 November 2019 - 12:06 PM

Hi, open Activity Monitor (Applications>Utilities>Activity Monitor) and in the processes list you will find 'Emby Server' is active. Highlight it and click on the stop button ('x' top right).

 

This should then end the active process and you can restart Emby as usual.

 

Hope this helps

:)



#4 meatball OFFLINE  

meatball

    Advanced Member

  • Members
  • 78 posts
  • Local time: 05:50 PM

Posted 17 November 2019 - 02:02 PM

Hi, open Activity Monitor (Applications>Utilities>Activity Monitor) and in the processes list you will find 'Emby Server' is active. Highlight it and click on the stop button ('x' top right).

This should then end the active process and you can restart Emby as usual.

Hope this helps
:)

Per my post, I’m familiar with activity monitor

#5 davide999 OFFLINE  

davide999

    Member

  • Members
  • 14 posts
  • Local time: 12:50 AM

Posted 19 November 2019 - 02:47 PM

Just installed the latest beta version of the server and this issue seems to be resolved :-)



#6 Luke OFFLINE  

Luke

    System Architect

  • Administrators
  • 152442 posts
  • Local time: 08:50 PM

Posted 19 November 2019 - 03:03 PM

Thanks for the feedback !



#7 meatball OFFLINE  

meatball

    Advanced Member

  • Members
  • 78 posts
  • Local time: 05:50 PM

Posted 19 November 2019 - 04:19 PM

Just installed the latest beta version of the server and this issue seems to be resolved :-)

Hey thats good news. You're able to shut down or reboot emby on mac successfully without lingering processes?



#8 davide999 OFFLINE  

davide999

    Member

  • Members
  • 14 posts
  • Local time: 12:50 AM

Posted 19 November 2019 - 04:31 PM

To be honest I’ve not checked for any lingering processes but last week as a frustrated new user I was close to deleting the software everywhere. Now I can shutdown and restart whenever I want.

 

That leaves me free to concentrate on the iOS issues :-/



#9 meatball OFFLINE  

meatball

    Advanced Member

  • Members
  • 78 posts
  • Local time: 05:50 PM

Posted 11 December 2019 - 12:39 AM

If you can reboot Emby successfully without rebooting Mac I’d consider that a success.

Interesting I’ve not had any issues with iOS.

#10 meatball OFFLINE  

meatball

    Advanced Member

  • Members
  • 78 posts
  • Local time: 05:50 PM

Posted 17 January 2020 - 10:10 PM

It's improved but a lot of the same issues are still occurring. Im having issues with it booting up from startup items and then if it doesn't, manually starting doesn't always work with processes running etc.

 

Now I can't actually see the processes in Emby running in activity monitor (unless its named something other than emby). So I can't restart it by killing those and trying to install a new one gives me the error "can't install while emby is still running".


Edited by meatball, 17 January 2020 - 10:14 PM.


#11 Luke OFFLINE  

Luke

    System Architect

  • Administrators
  • 152442 posts
  • Local time: 08:50 PM

Posted 17 January 2020 - 10:20 PM

Thanks, I will give this another look. I just haven't been able to reproduce it anymore.


  • meatball likes this

#12 AZRichG OFFLINE  

AZRichG

    Advanced Member

  • Members
  • 95 posts
  • Local time: 05:50 PM

Posted 19 January 2020 - 03:30 PM

Are you still getting two Emby Server Apps running? I have one with no icon 'EmbyServer' and one with the icon 'Emby Server' (notice the space). The first one with no space is taking up 90%+ of a CPU at all times which is odd. 

 

When updating I always quit the app from the menu bar which leaves the EmbyServer (no space, no icon) running at just under 90% CPU so I quit that one via Activity Monitor before restarting from my Applications folder. If you only type 'emby' into the search bar on Activity Monitor you'll see both, but I suspect if you type 'emby server' you'll miss one. 

 

So far this has the app working fine as far as recordings and such, but it seems like something is amiss, could this be happening to you too Meatball? While I'm at it, is this still normal?

 

This is with 4.3.1.0



#13 Luke OFFLINE  

Luke

    System Architect

  • Administrators
  • 152442 posts
  • Local time: 08:50 PM

Posted 19 January 2020 - 03:35 PM

You'll always get two because we put the tray icon in a separate process.



#14 meatball OFFLINE  

meatball

    Advanced Member

  • Members
  • 78 posts
  • Local time: 05:50 PM

Posted 19 January 2020 - 03:56 PM

Are you still getting two Emby Server Apps running? I have one with no icon 'EmbyServer' and one with the icon 'Emby Server' (notice the space). The first one with no space is taking up 90%+ of a CPU at all times which is odd.

When updating I always quit the app from the menu bar which leaves the EmbyServer (no space, no icon) running at just under 90% CPU so I quit that one via Activity Monitor before restarting from my Applications folder. If you only type 'emby' into the search bar on Activity Monitor you'll see both, but I suspect if you type 'emby server' you'll miss one.

So far this has the app working fine as far as recordings and such, but it seems like something is amiss, could this be happening to you too Meatball? While I'm at it, is this still normal?

This is with 4.3.1.0

So it sounds similar/related. I don’t have emby running on another machine simultaneously however when I originally setup Emby to test, I ran it on unraid (no issues). I wanted to get familiar/comfortable with Emby before I moved my shares from Plex over. So I did that, was great and moved to Mac with the goal that this would be my new Emby dedicated media server machine and bring my shares over.

When I originally opened this thread I was on the stable Emby release for Mac but restarting Emby while the Mac was running was impossible as outlined in my first post (The issue was common among Emby Mac users.)

Someone on this thread said the beta solved the issue for him. So now I’m on 4.3.4 (beta). Restarting from the menu bar has improved however now I’m regularly not getting Emby to start at boot and if it doesn’t launch, I can’t shut it down to restart it.

As I mentioned some part of Emby is still running in this scenario; if I try to install a new copy or even delete it to start over, I get the error ‘you can’t delete Emby because it is currently open/running’ etc.

However in this scenario now there’s nothing listed in activity monitor to force quit and no evidence of Emby running that I can see. So I’m basically back to square one where I have to reboot to start Emby.

I’m anxious for this to get resolved as I’m very ready to move on from plex. Aside from this issue it’s been great.

Edited by meatball, 19 January 2020 - 03:57 PM.


#15 meatball OFFLINE  

meatball

    Advanced Member

  • Members
  • 78 posts
  • Local time: 05:50 PM

Posted 19 January 2020 - 04:04 PM

I will give this another look. I just haven't been able to reproduce it anymore.


thanks Luke. I’ll see if I can reproduce the issue while recording it so you can see it.

It doesn’t happen 100% of the time but it’s not uncommon so I should be able too

#16 Luke OFFLINE  

Luke

    System Architect

  • Administrators
  • 152442 posts
  • Local time: 08:50 PM

Posted 19 January 2020 - 07:05 PM

Thanks !



#17 AZRichG OFFLINE  

AZRichG

    Advanced Member

  • Members
  • 95 posts
  • Local time: 05:50 PM

Posted 19 January 2020 - 09:42 PM

You'll always get two because we put the tray icon in a separate process.

 

That sounds familiar. Still, having to quit the other in the Activity Monitor feels like something isn't working right. Not really a big deal since that only has to be done for updates.

 

Thanks!



#18 Luke OFFLINE  

Luke

    System Architect

  • Administrators
  • 152442 posts
  • Local time: 08:50 PM

Posted 19 January 2020 - 10:16 PM

Yea i get that and that's what I'm still trying to chase down why that is only happening in some environments. Thanks for the info.


  • AZRichG likes this

#19 Luke OFFLINE  

Luke

    System Architect

  • Administrators
  • 152442 posts
  • Local time: 08:50 PM

Posted 22 January 2020 - 01:18 PM

For those who can still reproduce this, this is encouraging for the next release:

https://emby.media/c...macos/?p=834225



#20 meatball OFFLINE  

meatball

    Advanced Member

  • Members
  • 78 posts
  • Local time: 05:50 PM

Posted 31 January 2020 - 09:06 PM

Thanks, I will give this another look. I just haven't been able to reproduce it anymore.

Funny since the day I reposted this (Jan 17) it hasn't happened (beta release). Maybe it was an aberration.

 

If it does happen again I'll review and share my logs. Either way it's definitely a big improvement.


Edited by meatball, 31 January 2020 - 09:07 PM.






Also tagged with one or more of these keywords: reboot, Mac

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users