Jump to content
7illusions

Latest Version

Recommended Posts

7illusions

New release v1.8.0
Glad to announce that today we've released a new version of the Windows 8.1 app.

What's new:
Basic Multipart-video support
Support for 480p -720k transcoding
Hide Music-Section when no music is available
Support for .mov files
Navigation buttons (Up,down,left,right,Select,Back,Home) on remotecontrol view if the client supports it.

Fixes:

Fix for audioplayback
Correct sorting of Media Folders
Fix for LiveTile


Check it out: http://apps.microsof...44-bed3aefd5d06       

Edited by 7illusions
  • Like 7

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mini

Hey guys this new update solved all my problems playing back media.  I was unable to play from another wifi network, but when I brought it home it works perfectly.  I assume I am missing something.  Way to go a slick app.  

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites
KPH123

I use MBT for my HTPCs, the MB3 android app for android tablets, and also the MB3 roku app for a roku 3.

 

I recently purchased an 11.6" Windows 8 tablet and the MB Windows 8.1 store app.

 

My TV shows are h.264 video and include the original AC3 audio in an MKV container.  My movies are h.264 video and include the original AC3 or DTS audio in an MKV container.  Am I out of luck forevermore for directplay within the MB Windows store app (windows app limitation rather than MB app limitation) without having to re-encode my entire DVD and Blu-ray disc collection to MP4 (and also convert the audio for DTS)?  If Windows just won't allow it, is it technically possible to add the feature of launching an external program within the app (like the android app) with directplay available? 

 

The MB windows store app is such a cool app (for example, the ability to browse tv shows and movies and then send a command to start a movie on my HTPCs is a nice added feature), and I find it fairly easy to navigate (for example, I like how when searching movies only some of the movies are shown per each letter unless a plus sign is tapped - also would like to see the same capability for TV shows), but, unfortunately, IMO, transcoding takes away from the overall picture quality and viewing exeprience on the 11.6" tablet compared to using MBT with madVR as an external player on it (PQ is top notch with MBT and madVR on the tablet, but it is not nearly as easy to navigate as the store app - especially moving between episodes within a tv season - because it was not originally built with touchscreens in mind). 

 

edit:  I just read that the VLC beta for Windows 8 app supports MKV native playback so hopefully mkv directplay within the MB Windows store app might happen at some point down the road.  That would be fantastic. 

Edited by KPH123

Share this post


Link to post
Share on other sites
KPH123

I had a chance to use the store app again last night after the lastest update.  Are H.264 video and AC3 5.1 audio (and other supported audio and video codecs) in the MKV container now only remuxed by the server to a supported container without any actual transcoding taking place? 

Edited by KPH123
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
KPH123

The sound of silence.   :)  

 

It seems the playback of media in the MKV container using the MB windows store app will remain a mystery.

 

Regardless, if one wants to use MBT and MPC-HC on a full Windows 8.1 tablet to play back content without trying to navigate MBT directly (it wasn't originally built for touch devices), the remote feature of the Windows store app makes it easy (as long as MBT is already open and there is an easy shortcut to it in the Metro interface).  It is my understanding transcoding/remuxing by the server will be bypassed because the file is sent directly to MBT/MPC-HC same as if you were clicking "play" in MBT. 

 

To make this work, use the MB Windows store app to navigate to the content you want, then use its remote feature to send the media to MBT on the tablet (tablet should be listed as a target if MBT is open).  Click the windows button on the tablet, then tap MBT in Metro.  Full screen playback will already be started in MPC-HC.  The whole process to get to desktop playback after issuing the remote command within the Windows app should take as little as a second or less if the MBT tile is in your first section of tiles.  

 

One can also swipe from just outside the left side of the screen toward the center to go straight to the desktop (instead of click/tap to the windows button and MBT tile).  The video will be playing back in MPC-HC on the desktop, but the taskbar will also show.  Simply tap on the video to get MPC-HC into full screen exclusive mode.      

 

If you want to pause the show at any time within MPC-HC, tap on the screen once.  When finished, double tap to get out of full screen, then tap the X to exit MPC-HC.  If you want to watch something else, click the windows button on the tablet again, then tap the Media browser store app to get back to where you originally were (remote screen).

 

Using the MBT internal player makes the process a lot more difficult than using MPC-HC if you want to pause playback at any point; one can't simply tap the screen to pause, it's quite a challenge to bring up the MBT overlay with commands (pause, stop, etc), and it's not easy to get the commands to work properly by tapping once they are available. 

 

Again, it is my understanding using the MB windows store app to remote send media locally to MBT with MPC-HC on full windows 8.1 tablets should bypass any kind of audio or video transcoding done by the server regardless of container and codec same as if using MBT with MPC-HC to select media.  The remote target method also adds the possible/perceived benefit of madVr (if installed) upconversion versus playback in the MB windows store app player. 

Edited by KPH123

Share this post


Link to post
Share on other sites
FrostByte

Noticed an update to version 1.5.2.31 last night

Share this post


Link to post
Share on other sites
jordy

Hi,

 

Running the latest and greatest (1.5.2.31) on Win 8.1 update on my laptop. I have many files that will not play in the win 8.1 storeapp. Here are the Media info details from one of them. Could you indicate what I need to do to get it tp play. All files play fine in MBT...

 

General
Complete name                    : I:\TV_Shows\Arrow\Season 01\Arrow - s01e01 - Pilot.mp4
Format                           : MPEG-4
Format profile                   : Base Media
Codec ID                         : isom
File size                        : 321 MiB
Duration                         : 40mn 51s
Overall bit rate                 : 1 100 Kbps
Encoded date                     : UTC 2013-05-02 12:34:31
Tagged date                      : UTC 2013-05-02 12:34:31

Video
ID                               : 1
Format                           : AVC
Format/Info                      : Advanced Video Codec
Format profile                   : High@L4.1
Format settings, CABAC           : Yes
Format settings, ReFrames        : 4 frames
Codec ID                         : avc1
Codec ID/Info                    : Advanced Video Coding
Duration                         : 40mn 51s
Bit rate                         : 1 000 Kbps
Maximum bit rate                 : 5 543 Kbps
Width                            : 720 pixels
Height                           : 400 pixels
Display aspect ratio             : 16:9
Frame rate mode                  : Constant
Frame rate                       : 25.000 fps
Color space                      : YUV
Chroma subsampling               : 4:2:0
Bit depth                        : 8 bits
Scan type                        : Progressive
Bits/(Pixel*Frame)               : 0.139
Stream size                      : 292 MiB (91%)
Title                            : 264#trackID=1:fps=25@GPAC0.5.1-DEV-rev4283
Writing library                  : x264 core 132 r2309 3b1f1f7
Encoding settings                : cabac=1 / ref=3 / deblock=1:0:0 / analyse=0x3:0x113 / me=hex / subme=7 / psy=1 / psy_rd=1.00:0.00 / mixed_ref=1 / me_range=16 / chroma_me=1 / trellis=1 / 8x8dct=1 / cqm=0 / deadzone=21,11 / fast_pskip=1 / chroma_qp_offset=-2 / threads=3 / lookahead_threads=1 / sliced_threads=0 / nr=0 / decimate=1 / interlaced=0 / bluray_compat=0 / constrained_intra=0 / bframes=3 / b_pyramid=2 / b_adapt=1 / b_bias=0 / direct=1 / weightb=1 / open_gop=0 / weightp=2 / keyint=250 / keyint_min=25 / scenecut=40 / intra_refresh=0 / rc_lookahead=40 / rc=2pass / mbtree=1 / bitrate=1000 / ratetol=1.0 / qcomp=0.60 / qpmin=0 / qpmax=69 / qpstep=4 / cplxblur=20.0 / qblur=0.5 / ip_ratio=1.40 / aq=1:1.00
Encoded date                     : UTC 2013-05-02 12:34:31
Tagged date                      : UTC 2013-05-02 12:34:47

Audio
ID                               : 2
Format                           : AAC
Format/Info                      : Advanced Audio Codec
Format profile                   : LC
Codec ID                         : 40
Duration                         : 40mn 51s
Bit rate mode                    : Variable
Bit rate                         : 96.0 Kbps
Maximum bit rate                 : 108 Kbps
Channel(s)                       : 2 channels
Channel positions                : Front: L R
Sampling rate                    : 48.0 KHz
Compression mode                 : Lossy
Stream size                      : 28.1 MiB (9%)
Encoded date                     : UTC 2013-05-02 11:17:57
Tagged date                      : UTC 2013-05-02 12:34:47

Share this post


Link to post
Share on other sites
7illusions

Just make sure to install the latest server-update that was released today and let me know if that solves the issues

Share this post


Link to post
Share on other sites
jordy

I just ran  the "Check for Applicaion updates " on the server and it apears that I'm running the latest - Version 3.0.5238.39498. Is this the version you are referring to?. If so nothing has changed. I did find - after I wrote the post - the references to correct set-up of Media foundation filters and html5 (i use firefox not ie11) etc but nothing I did there made it play.  Thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites
techywarrior

This is pretty minor stuff but I notice that (I believe I have 1.8.0) the web client dashboard shows the version of the Win8 app as 1.0.0.0

 

Second, I said I believe I have 1.8.0 because I don't see any way in the app to see what version it is. Can you add the version number somewhere in the settings charm? Maybe after your name or in an "about" section... or even just at the bottom of the settings charm.

Share this post


Link to post
Share on other sites
FrostByte

It's in the settings charm in Permissions listed right under 7I's name.  Mine shows Version 1.8.0.37 

Share this post


Link to post
Share on other sites
techywarrior

That's certainly a strange place for it. But yes I found it now. Thanks.

 

Still should fix it so it reports the real version number to the server.

Share this post


Link to post
Share on other sites
7illusions

With the latest version, v1.8.2.40, this should be resolved.

Share this post


Link to post
Share on other sites
FrostByte

Go to the Microsoft Store app

Bring out the charms

Settings

App Updates

Share this post


Link to post
Share on other sites
FrostByte

Just updated to v2.1.0.115  Looks good so far

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
BlackEternity

Is this version marked as "Universal app"? I'm asking because I own a Windows Phone and I'm thinking about a purchase but 2x 4,99 is a bit on a pricey side just to have the app on both devices.

Maybe it's planned to get it universal?

 

Don't get me wrong, I really enjoy the Media Browser and I want to support you big time because I want Media Browser to succeed, but from what I see, it's the exact same app and so it should be more easy to develop and publish one app as universal instead of pushing out two seperate apps all the time :-)

 

 

Kind regards,

Share this post


Link to post
Share on other sites
swhitmore

I believe it's planned, but currently the Windows Phone app and Windows 8 app are released by two separate developers and will need to be purchased separately. Having used both since beta, I can honestly say that the apps are worth every cent. I'd even go as far to say that if you can spare some extra beer money for these guys, they deserve more than the app costs.

Edited by swhitmore
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
dude8

Great app. I have been using EMBY server and just bought this to help support you guys. Great work!

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
billneftleberg

im trying to use the windows store app

 

i have 2 servers ,my moms, and my own

 

i can connect to hers with the app, but not my own,

 

meanwhile on android app i can connect to both

 

and with emby theater i can connect to both

 

and samsung smart tv i can connect to both

 

i can sign in on app and it actually lists both individual servers running but no matter what i try windows store app will not connect to my server

Share this post


Link to post
Share on other sites
Luke

im trying to use the windows store app

 

i have 2 servers ,my moms, and my own

 

i can connect to hers with the app, but not my own,

 

meanwhile on android app i can connect to both

 

and with emby theater i can connect to both

 

and samsung smart tv i can connect to both

 

i can sign in on app and it actually lists both individual servers running but no matter what i try windows store app will not connect to my server

 

http://emby.media/community/index.php?/topic/4360-howto-runnning-server-and-app-on-the-same-machine/

Share this post


Link to post
Share on other sites
jordy

Hi 7, running 3.2.0.281 on my surface pro 3 (win 8.1pro) with latest Dev server (3.0.5664.41081). On the home screen, the "buttons" for TV, Movies, Collections, Music, Channels and Folders work as expected, and take you to the appropriate page, however, I have two other buttons that relate to other parts of my library both of which do not work. the buttons show that they have been activated but nothing happens. They are both set as "Home Videos" for Content type. If it makes any difference they don't show at all in Emby Theater on the same tablet.

 

thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites
Happy2Play

Hi 7, running 3.2.0.281 on my surface pro 3 (win 8.1pro) with latest Dev server (3.0.5664.41081). On the home screen, the "buttons" for TV, Movies, Collections, Music, Channels and Folders work as expected, and take you to the appropriate page, however, I have two other buttons that relate to other parts of my library both of which do not work. the buttons show that they have been activated but nothing happens. They are both set as "Home Videos" for Content type. If it makes any difference they don't show at all in Emby Theater on the same tablet.

 

thanks

 

Does the same thing happen if you update your app to current release (3.4.0.321).

Share this post


Link to post
Share on other sites
jordy

I would be able to tell you if I could update... the Windows app store says I have the latest version.

Share this post


Link to post
Share on other sites
gcoupe

Where can I find the version number? I'm running the latest release on Windows 10, and I can't find the version number in the Settings pane any more. Has it been dropped, or is this because it's running on Windows 10?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...