Jump to content


Photo

Transcoding via emby connect


  • Please log in to reply
45 replies to this topic

#1 lorac OFFLINE  

lorac

    Advanced Member

  • Members
  • 406 posts
  • Local time: 12:39 PM
  • LocationVancouver, Canada

Posted 29 December 2016 - 09:23 PM

I have a roku 4 premiere+ and when I'm using a local user account at a remote location most files still direct stream however if I then switch to an emby connect user those same files transcode.

Attached Files

  • Attached File  logs.zip   345.19KB   2 downloads


#2 Happy2Play OFFLINE  

Happy2Play

    Trial and Error

  • Moderators
  • 15365 posts
  • Local time: 12:39 PM
  • LocationWashington State

Posted 29 December 2016 - 10:23 PM

Looks to me, it is because of the Subtitles.  As the one that is remuxed doesn't appear be using subtitles.

Stream mapping:
  Stream #0:0 (hevc) -> overlay:main (graph 0)
  Stream #0:4 (dvdsub) -> scale (graph 0)
  scale (graph 0) -> Stream #0:0 (h264_qsv)
  Stream #0:1 -> #0:1 (aac (native) -> aac (native))

Edited by Happy2Play, 29 December 2016 - 10:25 PM.


#3 Happy2Play OFFLINE  

Happy2Play

    Trial and Error

  • Moderators
  • 15365 posts
  • Local time: 12:39 PM
  • LocationWashington State

Posted 29 December 2016 - 10:27 PM

Might consider adding network share paths also.



#4 Luke OFFLINE  

Luke

    System Architect

  • Administrators
  • 136163 posts
  • Local time: 03:39 PM

Posted 29 December 2016 - 11:23 PM

Hi @lorac, @Happy2Play is exactly right. The roku does not support dvdsub format subtitles, so when those subtitles are selected, transcoding will be needed.



#5 lorac OFFLINE  

lorac

    Advanced Member

  • Members
  • 406 posts
  • Local time: 12:39 PM
  • LocationVancouver, Canada

Posted 29 December 2016 - 11:53 PM

OK but I'm not doing anything different between the two users. The ROKU / EMBY is deciding to play those subtitles by default for guests but not users. Perhaps I might have a different result in the official emby app as opposed to Blue Neon. I'll add the network paths but they should have been there from the old way of adding those.



#6 Luke OFFLINE  

Luke

    System Architect

  • Administrators
  • 136163 posts
  • Local time: 03:39 PM

Posted 30 December 2016 - 12:01 AM

Perhaps the default language and subtitles preferences for the two users should be reviewed.



#7 Happy2Play OFFLINE  

Happy2Play

    Trial and Error

  • Moderators
  • 15365 posts
  • Local time: 12:39 PM
  • LocationWashington State

Posted 30 December 2016 - 12:09 AM

@lorac

I just checked and this user option can be different local vs Connect.



#8 lorac OFFLINE  

lorac

    Advanced Member

  • Members
  • 406 posts
  • Local time: 12:39 PM
  • LocationVancouver, Canada

Posted 30 December 2016 - 12:18 AM

They are the same. English and Smart. I really don't see any difference between the two apart from one is a guest and the other is a user.  I added network paths but that didn't change anything. Not sure if a full library scan would be needed but I wouldn't think so.

 

Official emby app does the same thing.



#9 lorac OFFLINE  

lorac

    Advanced Member

  • Members
  • 406 posts
  • Local time: 12:39 PM
  • LocationVancouver, Canada

Posted 30 December 2016 - 12:20 AM

@Happy2Play I checked their profiles on the server and didn't see any difference. Very few people are going to bother changing their defaults if they even know how.



#10 Luke OFFLINE  

Luke

    System Architect

  • Administrators
  • 136163 posts
  • Local time: 03:39 PM

Posted 30 December 2016 - 12:24 AM

the server will also remember track selections so if it was selected at some point then that would explain it. it is one of those two.



#11 Luke OFFLINE  

Luke

    System Architect

  • Administrators
  • 136163 posts
  • Local time: 03:39 PM

Posted 30 December 2016 - 12:28 AM

Additionally, while I didn't review every log in the zip, one that i did check out showed a video with PGS subtitles that are marked as default. So generally they would be enabled.



#12 lorac OFFLINE  

lorac

    Advanced Member

  • Members
  • 406 posts
  • Local time: 12:39 PM
  • LocationVancouver, Canada

Posted 30 December 2016 - 12:34 AM

This user has hardly watched anything and certainly not this movie. I'll create another guest and see what happens.

Sent from my STV100-3 using Tapatalk

#13 Luke OFFLINE  

Luke

    System Architect

  • Administrators
  • 136163 posts
  • Local time: 03:39 PM

Posted 30 December 2016 - 12:36 AM

The subtitle track is marked by default, so out of the box you may need to change user subtitle settings if you don't want that track to play

#14 lorac OFFLINE  

lorac

    Advanced Member

  • Members
  • 406 posts
  • Local time: 12:39 PM
  • LocationVancouver, Canada

Posted 28 January 2018 - 09:24 PM

So bringing this back up...

 

I understand that emby doesn't support a variety of subtitles which is why I have the server look for srt files.

 

So as an example I have Monty Python's Flying Circus - S01E01 - Whither Canada_ [x264 AAC] [1969-10-05].eng.srt and Monty Python's Flying Circus - S01E01 - Whither Canada_ [x264 AAC] [1969-10-05].mkv

 

I thought the point of getting SRT subtitles was so that transcoding wasn't needed?

Attached Files



#15 Luke OFFLINE  

Luke

    System Architect

  • Administrators
  • 136163 posts
  • Local time: 03:39 PM

Posted 28 January 2018 - 09:30 PM

So bringing this back up...

 

I understand that emby doesn't support a variety of subtitles which is why I have the server look for srt files.

 

So as an example I have Monty Python's Flying Circus - S01E01 - Whither Canada_ [x264 AAC] [1969-10-05].eng.srt and Monty Python's Flying Circus - S01E01 - Whither Canada_ [x264 AAC] [1969-10-05].mkv

 

I thought the point of getting SRT subtitles was so that transcoding wasn't needed?

 

You're playing from Roku. Roku does not support DVB subtitles, therefore the only way to play these subtitles is by burning them in with transcoding. In this log you have the DVB subtitles selected. If you select the external SRT track, then it shouldn't transcode.

 

Were you not aware which subtitle track was selected? We need to learn why you thought something was wrong. Thanks.



#16 lorac OFFLINE  

lorac

    Advanced Member

  • Members
  • 406 posts
  • Local time: 12:39 PM
  • LocationVancouver, Canada

Posted 28 January 2018 - 09:42 PM

I didn't select any subtitle track and I doubt the person playing the video selected a subtitle track. More than likely they select what they want to play and play it...

It isn't as if they would need subtitles. In fact in the emby app there's no option to select subtitles

Sent from my STV100-3 using Tapatalk

#17 lorac OFFLINE  

lorac

    Advanced Member

  • Members
  • 406 posts
  • Local time: 12:39 PM
  • LocationVancouver, Canada

Posted 28 January 2018 - 09:44 PM

I didn't select any subtitle track and I doubt the person playing the video selected a subtitle track. More than likely they select what they want to play and play it...

It isn't as if they would need subtitles. In fact in the emby app there's no option to select subtitles

Sent from my STV100-3 using Tapatalk

When I play it locally it doesn't transcode. Same app version.

Sent from my STV100-3 using Tapatalk

#18 Luke OFFLINE  

Luke

    System Architect

  • Administrators
  • 136163 posts
  • Local time: 03:39 PM

Posted 28 January 2018 - 09:46 PM

Check the subtitle preferences of the emby user because that will dictate what gets selected by default.



#19 lorac OFFLINE  

lorac

    Advanced Member

  • Members
  • 406 posts
  • Local time: 12:39 PM
  • LocationVancouver, Canada

Posted 28 January 2018 - 09:50 PM

Check the subtitle preferences of the emby user because that will dictate what gets selected by default.

OK but again it seems highly unlikely users are doing anything but just playing media. I really doubt users have ever gone in and configured anything.

On another note roku's can not play e-ac3?

Sent from my STV100-3 using Tapatalk

#20 Luke OFFLINE  

Luke

    System Architect

  • Administrators
  • 136163 posts
  • Local time: 03:39 PM

Posted 28 January 2018 - 09:56 PM

OK but again it seems highly unlikely users are doing anything but just playing media. I really doubt users have ever gone in and configured anything.

On another note roku's can not play e-ac3?

Sent from my STV100-3 using Tapatalk

 

I would still check them because even if they haven't touched the settings, that doesn't mean no subtitles by default.

 

Yes it can handle eac3, but remember, if using an optical audio cable, optical audio cables don't support eac3. it's possible the Roku support for eac3 might vary by model, @ebr can elaborate, but you can also refer to our wiki page for the Roku app which lists direct play formats:

 

https://github.com/M.../Wiki/wiki/Roku

 

Please let us know if this helps. Thanks.






0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users