Jump to content

Artist metadata and images (music library) refuse to download


tomnjerry74
 Share

Recommended Posts

tomnjerry74

DSM 7, x64 Emby 4.6.7.0

No matter what setting configuration, artist metadata from a newly created music library will never be downloaded at all despite any type of scan EXCEPT a personal, individual, one-by-one refresh.

Steps to reproduce:

  1. Enable appropriate settings when creating the library (see pics).
  2. Library finishes import and no artist metadata is saved like it should be.
  3. Manually trigger a scan, meta refresh, literally try any scan possible for the library.
  4. Still, no artist metadata is saved like it should be again.

Music library settings upon creation:

image.png.fc8ff730b60ad709becb6cc4296e0a4e.png

image.png.7ba803eff28c5ba981040a0c40ed1283.png

image.png.aa032853fcb0fa21f004404f8a308caf.png

image.png.3e4a215963dd99ad0be1cb30953a1087.png

Things tried:

  • Checking/unchecking NFO settings (Both after the library was already created, AND after deleting the library and starting from scratch with the settings checked).
  • Changing music folder structure to "other or unstructured" (After deleting the library and starting from scratch with the setting).

The only way I am able to get an artist's meta to download is by manually going to their specific page and performing a metadata refresh on just them. Still, this method does not work if the two "NFO" options are unchecked. It doesn't make any sense. Why are all of the SAME options perfectly functional for video libraries but just flat out don't work for music libraries for years? How?

Furthermore, half of the settings literally do absolutely nothing at all. This includes:

  • Metadata readers/savers - Unlike a movies or tv library that populates nfo files next to the content on the HDD, the settings for a music library seemingly do nothing.
  • Save artwork into media folders - Nope, just flat out doesn't work / has been broken for at least 2 years. Every time I bring it up it's somehow twisted around that I am misunderstanding the feature and it's working as intended. Again, works just great for both my movies and tv libraries. Does nothing at all for the music library.

Can provide video evidence of everything if necessary, a remote session, just about anything to get this solved. No logs or anything of the sort should be necessary. I can easily install a brand new, fresh Emby server, add a music library and watch the same results happen every time

 

 

Link to comment
Share on other sites

Happy2Play

Do you have the logs for this example?  Probably needs moved to Synology.

But can say I don't see this behavior on Windows.

Link to comment
Share on other sites

tomnjerry74
1 hour ago, Happy2Play said:

Probably needs moved to Synology.

But can say I don't see this behavior on Windows.

Oops yes I'm on Synology my bad I'm in the wrong section.

If you don't mind me asking - On your windows server, do you have NFO checked for both reading and saving, as well as "save artwork in media folder". If so, does it populate the album and artist folders with all of the right nfo and image files?

That is what those settings do in my Movie and TV libraries, but for some reason they do absolutely nothing for my Music library. Even if I create a library from scratch with the settings.

It's just frustrating because I see exactly what they are supposed to be doing with my other libraries and yet it's like I'm the only one who has ever experienced this bug/misconfiguration/glitch/whatever it turns out to be for years..

1 hour ago, Happy2Play said:

Do you have the logs for this example?

What do you think I should do for the logs? Create a new library, let it scan completely, and then post the logs from that, I guess?

Thank you for the response

Link to comment
Share on other sites

Happy2Play

Moving to Synology section.

Do you have the logs for your previous test?

Will do some testing but note currently Emby will not read Album nfo files, only embedded tag metadata.

Also note on occasion Emby will write to /metadata/musicalbums and /metadata/musicartists instead of actual folder structure.

Link to comment
Share on other sites

Hi, have you taken a look at the actual tracks of your albums to make sure they contain the meta-data Emby will import?

Link to comment
Share on other sites

tomnjerry74
11 minutes ago, cayars said:

Hi, have you taken a look at the actual tracks of your albums to make sure they contain the meta-data Emby will import?

These problems don't have to do with tracks/albums. Metadata and images for artists is what's not being pulled. All of the artists show up properly with all of their respective albums. They are just created blank with no picture or metadata unless individually refreshed, despite the proper settings being ticked upon creation of the library.

Link to comment
Share on other sites

Right, but I'm asking if this information is embedded in the tracks.  That is where Emby pulls this info from.
Generally speaking If you don't provide it via tagged information in the tracks, you won't get it.  

Link to comment
Share on other sites

tomnjerry74
7 minutes ago, cayars said:

Right, but I'm asking if this information is embedded in the tracks.  That is where Emby pulls this info from.
Generally speaking If you don't provide it via tagged information in the tracks, you won't get it.  

Sorry I still don't think we're on the same page. Why would my songs have full descriptions of the artists embedded? Or pictures of the artists? Is that even possible? That's never how it worked for me, Emby has always gotten them from musicbrainz, etc.

Edited by tomnjerry74
Link to comment
Share on other sites

tomnjerry74

@cayars

The stuff circled in red is what I'm talking about. Those are all completely blank (so no images, no description) for every artist when I create the library.

Untitled.thumb.png.79c8fe52330e0c07f2ccb70c8f49c46d.png

Link to comment
Share on other sites

OK I understand what you're referring to now. Thanks. I don't have music setup on my Emby server since the change in 4.6

I'm sure @Happy2Play knows this, so I think we are best deferring to him on this.

Link to comment
Share on other sites

Happy2Play

Can only guess this comes back to possibly embedded track metadata as I had no issue on a new portable with your library settings (only thing I did not set were the language fields).

12 tracks with this

image.png.aa6f75de7ff77e65fd630070353865a1.png

But as you can see each track is providing an MBZArtistID so it has an id already provided for lookup making artist name irrelevant.

C:\Users\Media\Desktop\Videos\Music test5

  • Frank Sinatra
    • Nice 'n' Easy (1960)
      • tracks

Only issue was it wrote to /metadata instead existing structure.

image.png.50e4801f96af33fb3e2f1ac919ea93aa.png

image.png.6a74013478a3bf4d988aff98214900c8.png

image.thumb.png.d78d1089b99b6eef3fbf88077f1addf8.png

So we need to break it down from track to structure, to include server log.

 

Edited by Happy2Play
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Happy2Play
2 hours ago, Happy2Play said:

Only issue was it wrote to /metadata instead existing structure.

Follow up, actually since "Save images into media folder" is disabled it would apply to both Artist and Album.  So Emby is doing what it was told to do.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

tomnjerry74
37 minutes ago, Happy2Play said:

Follow up, actually since "Save images into media folder" is disabled it would apply to both Artist and Album.  So Emby is doing what it was told to do.

I'll get a log of an example of me making the library with all of the settings. And I'll upload a sample song. Save into media folder is another thing that's broken in my setup.

Edited by tomnjerry74
Link to comment
Share on other sites

tomnjerry74
2 hours ago, Happy2Play said:

Can only guess this comes back to possibly embedded track metadata as I had no issue on a new portable with your library settings (only thing I did not set were the language fields).

12 tracks with this

 

But as you can see each track is providing an MBZArtistID so it has an id already provided for lookup making artist name irrelevant.

C:\Users\Media\Desktop\Videos\Music test5

  • Frank Sinatra
    • Nice 'n' Easy (1960)
      • tracks

Only issue was it wrote to /metadata instead existing structure.

 

 

So we need to break it down from track to structure, to include server log.

 

None of my songs are tagged with mbzartistid stuff. Emby has always gotten it based on the names and the metadata fetcher is working because I can right click a specific artist, refresh it, and everything populates. It's just that on the initial library creation they're all blank and I'm forced to multi-select 4,000 artists to refresh lol.

Link to comment
Share on other sites

Happy2Play
14 minutes ago, tomnjerry74 said:

None of my songs are tagged with mbzartistid stuff. Emby has always gotten it based on the names and the metadata fetcher is working because I can right click a specific artist, refresh it, and everything populates. It's just that on the initial library creation they're all blank and I'm forced to multi-select 4,000 artists to refresh lol.

Performed the same test on a clean install with your library setting, with all MBZ tags remove and same results as above.

image.png.3533c4ba0af266ff1b4ebf4bb47d2fdf.png

	Line 293: 2021-12-11 18:43:05.512 Info HttpClient: GET https://musicbrainz.emby.tv/ws/2/artist/?query="Frank+Sinatra"&dismax=true


	Line 295: 2021-12-11 18:43:05.978 Info HttpClient: GET https://www.theaudiodb.com/api/v1/json/2139078587215309723505/artist-mb.php?i=197450cd-0124-4164-b723-3c22dd16494d
	Line 297: 2021-12-11 18:43:06.299 Info HttpClient: GET https://webservice.fanart.tv/v3.1/music/197450cd-0124-4164-b723-3c22dd16494d?api_key=5c6b04c68e904cfed1e6cbc9a9e683d4
	Line 300: 2021-12-11 18:43:07.384 Info HttpClient: GET https://assets.fanart.tv/fanart/music/197450cd-0124-4164-b723-3c22dd16494d/artistthumb/sinatra-frank-505d2c41b3d89.jpg
	Line 325: 2021-12-11 18:43:08.858 Info HttpClient: GET https://assets.fanart.tv/fanart/music/197450cd-0124-4164-b723-3c22dd16494d/hdmusiclogo/sinatra-frank-505d28cbde91e.png
	Line 326: 2021-12-11 18:43:09.059 Info HttpClient: GET https://assets.fanart.tv/fanart/music/197450cd-0124-4164-b723-3c22dd16494d/artistbackground/frank-sinatra-4e4af7c6e04e2.jpg

So, a log should provide us info for a specific example.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Happy2Play

Also note debug logging will/can provide additional info but does create additional overhead.  

	Line 489: 2021-12-11 19:03:34.805 Info HttpClient: GET https://musicbrainz.emby.tv/ws/2/artist/?query="Frank+Sinatra"&dismax=true

	Line 501: 2021-12-11 19:03:35.212 Info HttpClient: GET https://www.theaudiodb.com/api/v1/json/2139078587215309723505/artist-mb.php?i=197450cd-0124-4164-b723-3c22dd16494d
	Line 510: 2021-12-11 19:03:35.483 Info HttpClient: GET https://webservice.fanart.tv/v3.1/music/197450cd-0124-4164-b723-3c22dd16494d?api_key=5c6b04c68e904cfed1e6cbc9a9e683d4
	Line 517: 2021-12-11 19:03:36.550 Info HttpClient: GET https://assets.fanart.tv/fanart/music/197450cd-0124-4164-b723-3c22dd16494d/artistthumb/sinatra-frank-505d2c41b3d89.jpg
	Line 531: 2021-12-11 19:03:38.165 Debug ProviderManager: Saving image to C:\Users\Media\Desktop\New Portable\programdata\metadata\musicartists\Frank Sinatra-musicbrainzartist-197450cd-0124-4164-b723-3c22dd16494d\folder.jpg
	Line 532: 2021-12-11 19:03:38.171 Info HttpClient: GET https://assets.fanart.tv/fanart/music/197450cd-0124-4164-b723-3c22dd16494d/hdmusiclogo/sinatra-frank-505d28cbde91e.png
	Line 533: 2021-12-11 19:03:38.479 Debug ProviderManager: Saving image to C:\Users\Media\Desktop\New Portable\programdata\metadata\musicartists\Frank Sinatra-musicbrainzartist-197450cd-0124-4164-b723-3c22dd16494d\clearlogo.png
	Line 534: 2021-12-11 19:03:38.481 Info HttpClient: GET https://assets.fanart.tv/fanart/music/197450cd-0124-4164-b723-3c22dd16494d/artistbackground/frank-sinatra-4e4af7c6e04e2.jpg
	Line 541: 2021-12-11 19:03:38.874 Debug ProviderManager: Saving image to C:\Users\Media\Desktop\New Portable\programdata\metadata\musicartists\Frank Sinatra-musicbrainzartist-197450cd-0124-4164-b723-3c22dd16494d\fanart.jpg

 

43 minutes ago, tomnjerry74 said:

It's just that on the initial library creation they're all blank and I'm forced to multi-select 4,000 artists to refresh

This could just be a timing issue also as it will take a while to process this much information.

I am testing with 1 Artist/Album, so it is almost instant.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

tomnjerry74
13 hours ago, Happy2Play said:

So, a log should provide us info for a specific example.

Thank you so much for the testing. I really appreciate your help.

I ended up fixing the issue of artists not downloading any metadata/images. I'll list everything I did regardless of whether it was related or not:

  1. Deleted the Music library in the Emby dash
  2. Shut down server
  3. Accessed Synology from WinSCP with root account
  4. Deleted everything in the following directories:
    1. /volume1/@appdata/EmbyServer/metadata/musicalbums/
    2. /volume1/@appdata/EmbyServer/metadata/musicartists/
    3. /volume1/@appdata/EmbyServer/metadata/musicgenres/
    4. /volume1/@appdata/EmbyServer/cache/audiodb-artist/
    5. /volume1/@appdata/EmbyServer/cache/temp/
    6. /volume1/@appdata/EmbyServer/cache/images/resized-images/
    7. *All of these folders were filled with items from old music libraries I'm assuming*
  5. Set the server xml to do a db vacuum on next startup
  6. Started Emby, added new Music library with proper settings, resulting in all of the artist metadata and images being properly filled upon completion

 

My only concern now revolves around the NFO and "save artwork into media folders" settings. I'm still unclear as to whether or not they are working as intended. But, as it stands (at least on Synology), they are misleading.

Knowing that both the names and descriptions of the settings are identical across libraries, one would expect their music folders to look something like this:

Untitled.png.e6aa507149537ad70317d47af7c8232d.png

Just like the movie/tv folders look with the identical settings applied:

2.png.3f3052dafd05ba3e036c5a01edd646ff.png

With this background info - along with the fact Emby is running on Synology, where users don't have easy access to the data folder - it's easy to see how these settings are perceived as broken.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...